Επιστολή Σάκη Σακκιώτη για την Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Εντελώς συμπτωματικά διάβασα άρθρο στις "Απόψεις" της εφημερίδας "Εστία" της 8/5/2020 του Μανώλη Κοττάκη, Προέδρου της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για τον Εορτασμό των 200 χρ. της Ελληνικής Επανάστασης.

Παρατήρησα ότι ο φίλος μου και συμπολίτης Μανώλης Κοττάκης – στο πλαίσιο της σημαντικότητας της Αίγινας κατά την Καποδιστριακή περίοδο – αναφέρεται ‘ιδιαίτερα’ για την θέση της Αίγινας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

1. "Η Αίγινα ως Πρώτη Προσωρινή Πρωτεύουσα τον Νεότερου Ελληνικού Κράτους είναι ένα ζωντανό μουσείο Ιστορίας."
2. "μέσα σε ελάχιστο χρόνο έστησε (ο Καποδίστριας) Διοικητική δομή Κράτους, στην πρώτη Προσωρινή Πρωτεύουσα."
3. "πήγαμε στο Κυβερνείο το οποίο προσφάτως ανακαινίστηκε δαπάναις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής επί Δούρου."
Βεβαίως εδώ πρόκειται περί λάθους (όχι βέβαια εσκεμμένου) για την υποστήριξη και τελικά επισκευή του κυβερνείου, καθ’ ότι με πρωτοβουλίες της Δημοτικής μας αρχής (2011), υπεγράφη Σύμβαση μεταξύ: Άννας Διαμαντοπούλου ως Υπουργού Παιδείας, Κων/νου Αρβανιτόπουλου, Αναπλ. Υπουργού Παιδείας και Αρθ. Ζερβού ως Προέδρου της ΔΕΗ και του υποφαινόμενου ως Δημάρχου Αίγινας.
Καμία συμμετοχή τον Υπουργείου Πολιτισμού και πολύ περισσότερο της κ. Δούρου.
4. "Η 20η Ιαν. ημέρα άφιξης του Καποδίστρια στο Νησί καθιερώθηκε το 2011 ως Τοπική Εορτή, με υπογραφή του Προέδρου Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια."
Διπλό λάθος:
α) Δεν αναγνωρίστηκε η 20η Ιαν. ημέρα άφιξης του Καποδίστρια, αλλά η 26η Ιαν. ως ημέρα ορκωμοσίας του Κυβερνήτη στην Μητρόπολη Αίγινας
β) Δεν αναγνωρίστηκε η ημέρα ορκωμοσίας ως τοπική εορτή, αλλά ως δημόσια εορτή και όχι το 2011, αλλά το 2012 με το αριθ.7/30.1.12 Προεδρικό Διάταγμα.
Σημειώνεται, ότι οι «καλοθελητές» ατζέντηδες αναφέρονται πάντα στην άφιξη του Ιω. Καποδίστρια και όχι στην ορκωμοσία του. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι με εκτροχιασμούς, λοξοδρομήσεις και επιτηδευμένους ισορροπιστικούς τρόπους, έχουν την δυνατότητα ίσως να συντηρούν μια παγιωμένη νοσηρή δολιχοδρομία.

Η ιστορία όμως έχει γράψει και δεν ξαναγράφει. Αίγινα Πρώτη Πρωτεούσα, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό
 
Η καθαρή άποψη του κ. Κοττάκη περί Α! Πρωτεύουσας χωρίς προσδιορισμό σε εκπομπή του ΣΚΑΙ μας χαροποίησε καθότι παρείχε πρόθεση ασφαλούς διαχείρισης του θέματος με εγγυήσεις ομαλών πρωτοβουλιών.

Έχει έρθει η ώρα να διαφυλάξουμε την Εθνική μας Κληρονομιά, την Τοπική Μας Ταυτότητα.

Κατά το παρελθόν έχουμε δοκιμάσει συμψηφιστικές μεθοδεύσεις, με στόχο τον "αποκλεισμό" της Αίγινας, και την περιφρόνηση του Νησιού μας από ΜΚΟ, Εταιρείες και Συλλογικότητες.
Ουσιαστικά, η Α! Ελληνική Κυβέρνηση – σε ελεύθερο έδαφος – εγκαθίσταται στην Αίγινα αναδεικνύοντας ντε φάκτος το νησί μας, σε Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
 
Με τις Διεθνείς Συνθήκες του Νέου Πρωτοκόλλου των (3) μεγάλων Δυνάμεων – 3/3/1829 – χαράσσονται τα όρια του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Έχουμε λοιπόν πρωτεούσουσα γιατί έχουμε υπόσταση Κράτους.
Αυτά που σημειώνω, δεν έχουν να κάνουν με κάποια σκοπιμότητα ή με αντιδράσεις διαμαρτυρίας.
Είναι προϊόντα της «φωνής» των συμπολιτών μας, που δεν δέχονται αλλοίωση της Ελληνικής Ιστορίας, που δεν δέχονται να πληγώνεται η ιστορία του τόπου μας.
Στις σημερινές συνθήκες για το ΝΗΣΙ μας, ισχύει η φράση του Κιπλινγκ «υπάρχουν πολλές αιτίες για να αποτύχουμε, αλλά ούτε μια δικαιολογία».
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το σημαντικό θέμα που μας διακατέχει δεν επιτρέπεται να συνδεθεί με μια ‘καλόβολη’ αγγλική ρήση: Pass the blame (πέρνα την ευθύνη).

Με εκτίμηση,
Σάκης Σακκιώτης
πρ. Δήμαρχος Αίγινας

Συνημμένα