Επιστολή Σάκη Σακκιώτη προς τους βουλευτές της Α' Πειραιά και Νήσων με θέμα: Αίγινα - Πρώτη Πρωτεύουσα το Ελληνικού Κράτους.

Από τον πρώην δήμαρχο κ. Σάκη Σακκιώτη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή.

Αίγινα 17/8/2020
Προς: τους Βουλευτές της Α! Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων
Αξιότιμε κ. Βουλευτή,
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821, έχουμε εκφράσει την απόλυτη ικανοποίηση μας για τη δυναμική της ενότητας των συμπολιτών μας, με βασικό συστατικό τον σεβασμό μας στην ιστορία του τόπου μας, στην ιστορική διαδρομή του νησιού μας.

Ενόψει των πρωτοβουλιών της Επιτροπής του Δημου μας, όσον αφορά στην ουσιαστική συμμετοχή μας για τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος "Ελλάδα 2021", οργανώνουμε πανηγυρική υποστήριξη της Αίγινας - Πρώτη Πρωτεύσουσα του Ελληνικού Κράτους.

Προσηλωμένοι στα ντοκουμέντα της Ελληνικής Ιστορίας, απαντάμε τεκμηριωμένα σε μια "επιχείρηση" νοσηρής διαστρέβλωσης της Ιστορίας μας, με "ουτοπικά" χαρακτηριστικά, σε επίπεδο επίμονης συντήρησης διαχρονικών στρεβλώσεων των ιστορικών γενονότων.

Πιο συγκεκριμένα:
Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλίου αναφέρει: "Ο Κυβερνήτης διακυβέρνησε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος - από την πόλη του Ναυπλίου - για τρία (3) χρόνια και οκτώ (8) μήνες, εώς τις 27 Σεπτεμβρίου 1831, που δολοφονήθηκε".

Πρόκειται πράγματι για μια ψευδέστατη και προσβλητική ανακοίνωση, για την ίδια την ιστορία του Έθνους μας.

Σημειώνουμε ότι ο Ι. Καποδίστριας, έφτασε στις 11 Ιανουαρίου 1828 στην Αίγινα, ορκίστηκε στις 26 Ιανουαρίου 1828 στην Μητρόπολη της Αίγινας και από την Αίγινα συγκρότησε τη νέα Ελληνική Πολιτεία.
Στο διάστημα δε των δύο (2) περίπου ετών (Ιαν. 1828 - Νοεμ. 1829), επιβεβαιώθηκε η υπόσταση του ελληνικού κράτους με πρωτεύουσα την Αίγινα.

Αποκαλυπτικά, η "Γενική Εφημερίς της Ελλάδος - Εν Αιγίνη - Σάββατο 14 Ιανουαρίου 1828" (ΦΩΤΟ) αναφέρει σε σχέση με την παραμονή του Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο - λόγω ισχυρών ανέμων για δύο (2) ημέρες - ότι ο Κυβερνήτης εδήλωσε: " Να με θεωρείτε απλό περιηγητή - σας ευχαριστώ- δεν δύναμαι να πράξω τι προτού να λάβω εις Αίγιναν την συνέντευξη μετά της Βουλής των Αντιπροσώπων του Έθνους και να αναδεχθώ κατά τάξιν το υπούργημα, το οποίον ενεπιστεύθησαν είς εμέ οι Έλληνες".

Η επικοινωνία μας βέβαια δεν σχετίζεται με την αχρείαστη προφανώς προστασία της ιστορικής αλήθειας, ούτε με τη συστηματική και επιτηδευμένη επιχείρηση αλλοίωσης της.
Το ενδιαφέρον μας έγκειται στην αναγκαία πολιτική συνδρομή σας και στα μηνύματα που θα προκύψουν μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις σας!
Πράξεις συνδεδεμένες με την αναγκαία και επωφελή ανάπτυξη δυναμικής, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πρόκειται δηλαδή, για την αυτονόητη πολιτική υποστήριξη στο πλαίσιο της σύνδεσης μας με την "Αίγινα Πρώτη Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους"
Για τους Αιγινήτες ο πολιτισμός ως έννοια ταυτίζεται με την ιστορία της Αίγινας, όπου εγκαθιδρύθηκε το Νεότερο Ελληνικό κράτος και η πρώτη πρωτεύουσα.

Με αυτή την αντίληψη και με βάση τα ντοκουμέντα της Ελληνικής ιστορίας οδηγηθήκαμε και στην έκδοση του αριθμ. 7/30.1.2012 Προεδρικού Διατάγματος, περί δημόσιας εορτής της 26ης Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Ι. Καποδίστρια, Α! Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, το έτος 1828, στη Μητρόπολη της Αίγινας (ΦΩΤΟ).

Η ευθύνη όλων μας απέναντι στο ιστορικό μας νησί είναι τόση-όση και η προσδοκία κάθε Αιγινήτη. Σαφέστατα, η δική σας ευθύνη θεωρείται πρωτεύουσα, αφού οπωσδήποτε συμφωνείτε, ότι πολιτική είναι να κάνεις τη περί δικαίου συνειδηση αποτελεσματική πράξη.

Με βάση το γεγονός, ότι ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι συντάσσεσθε εξ'ορισμού με αυτή την ιστορική πρόκληση, σας ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση,
Σάκης Σακκιώτης
πρ. Δήμαρχος Αίγινας

Συνημμένα