Επιστολή Νίκου Οικονόμου για το κοινωνικό τιμολόγιο του νερού.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αίγινας στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την  Παρασκευή 23 του μηνός Οκτωβρίου 2020, έχετε ως δεύτερο θέμα  ημερήσιας διάταξης  για συζήτηση και λήψη απόφασης με τίτλο: ‘ Περί προσδιορισμού των ανταποδοτικών τελών της υπηρεσίας ύδρευσης – αποχέτευσης για το 2021.’ Στο  θέμα   εισηγητής είναι ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.
Έχω να παρατηρήσω κάποια  πράγματα :
Πρώτον στο κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο αποτελεί μέρος του θέματος προς ψήφιση  υφίσταται μια αδικία . Τεκμηριώνω την  άποψη μου με δύο  απλά αλλά ακραία παραδείγματα.
Πρώτο παράδειγμα ο τρίτεκνος με εισόδημα 30.000 ευρώ   δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο ενώ ο πολύτεκνος (τέσσερα και άνω παιδιά) με εισόδημα 30.200 ευρώ δεν δικαιούται .  
Παράδειγμα δεύτερο ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ   δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο ενώ ο πολύτεκνος  με εισόδημα 30.200 ευρώ και οχτώ παιδιά δεν δικαιούται .  
Προτείνω να διορθώσετε αυτή την αδικία και να βάλετε τον όρο ότι για κάθε παιδί προσαυξάνεται το όριο κατά 1000 η 1500 ευρώ όπως γίνεται σε κάθε δήμο που έχει κοινωνικό τιμολόγιο.  
Δηλαδή 30.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και μετά για κάθε παιδί πάνω από τα τρία να αυξάνεται με την προσθήκη των προτεινόμενων ποσών , π.χ. πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά να έχει όριο τα 33.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ που υπάρχει ως όριο στην απόφαση.
Αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί , όταν είχα την ιδιότητα του  δημοτικού  συμβούλου, στο δημοτικό συμβούλιο του 2018 τέτοια περίπου εποχή. Μετά λύπης μου βλέπω ότι  μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
 Παρακαλώ όπως διορθώσετε μια τέτοια κοινωνική αδικία, το θέμα βρίσκεται στην διακριτική σας ευχέρεια και ούτε επηρεάζει τον έλεγχο της απόφασης στο οικονομικό παρατηρητήριο.
Δεύτερον παρατηρώ μια μείωση στο τιμολόγιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας στην πρώτη κλίμακα της τάξεως του 16% και στην δεύτερη κλίμακα της τάξεως του 5%. Λογικό και δίκαιο μιάς και πλεόν υδροδοτείται από την κεντρική δεξαμενή της Αίγινας.
 Όμως θα ήθελα να ενημερωθώ ως δημότης και κάτοικος της δημοτικής κοινότητας Βαθέος βάσει ποιάς λογικής και ποιών μετρήσεων έγινε η κοστολόγηση-τιμολόγηση του νερού στη δημοτική κοινότητα Βαθέος;
 Τεκμηριώνοντας την θέση μου η δημοτική κοινότητα Βαθέος υδροδοτείται από τις δικές της γεωτρήσεις , πλέον δημοτικές, το νερό που τρέχει στις βρύσες μας ενδεχομένως να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση αλλά δεν δικαιολογείται το κόστος ανα κυβικό νερού, μιάς και είναι υφάλμυρο.
 Καλή ποιότητα νερού έτρεχε στις βρύσες μας  την περίοδο 2008 -2010, και το 2019 . Τα υπόλοιπα χρόνια δεν δικαιολογούσε ποτέ το κόστος του κυβικού σύμφωνα με την ποιότητα του νερού που έτρεχε και τρέχει στις βρύσες μας.
 Εν έτη 2020 το νερό που τρέχει στις βρύσες μας είναι αλμυρό και έχει σχεδόν την ίδια ποιότητα με αυτή της δημοτικής κοινότητας Μεσαγρού, η οποία όμως πληρώνει σχεδόν τα μισά λεφτά ανα κυβικό.
Παρακαλώ όπως διορθώσετε ή την τιμή κυβικού προς τα κάτω σύμφωνα με την ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες μας ή βελτιώστε την ποιότητα του νερού.
Τέλος λόγω του κωρονοΐου  δεν έγιναν και δεν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ήθελα να ενημερωθούμε ως  δημότες που θα και πως διατεθούν τα χρήματα;


Μετά Τιμής


Νικόλαος Τρ. Οικονόμου
Δημότης Αίγινας
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου