Επιστολή Σάκη Σακκιώτη σχετικά με ιστορικά λάθη για τον Ιωάννη Καποδίστρια σε εκπομπή του Open. Η απάντηση του σταθμού.

Δύο κείμενα επιστολών δημοσιοποίησε ο πρώην δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακκιώτης. Το πρώτο κείμενο αφορά την επιστολή του προς το τηλεοπτικό κανάλι Open. Σ' αυτή ο πρώην δήμαρχος και μέλος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας, επισημαίνει τις ιστορικές ανακρίβειες που παρουσιάστηκαν σε αφιερωματική σειρά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το δεύτερο κείμενο αποτελεί την επιστολή του Open, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "δεν ήταν σκόπιμο από πλευράς μας να υπάρχει αλλοίωση των Ιστορικών γεγονότων. Απλά έγινε εκ παραδρομής".

Ακολουθούν τα κείμενα των δύο επιστολών:


Προς κ. Γιώργο Σαρρή
Επί εκπομπής "Και εγένετο ΕΛΛΑΣ" 14ου επεισοδίου.
OPEN/ 4-3-2021

Παρακολουθήσαμε εκ των υστέρων την εκπομπή σας στο κανάλι του ΟΠΕΝ στις 4-3-2021

Διαπιστώσαμε σφάλματα που αλλοιώνουν την Ιστορική αλήθεια, συντηρώντας διαχρονικές στρεβλώσεις.

Σημειώσατε ότι ο Κυβερνήτης "αφικνειται" στο Ναύπλιο στις 7/1/1828 και αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη θεμελίωση ενός Κράτους δικαίου.

Επίσης, ότι ο Κυβερνήτης ορκίσθηκε το 1828 στην Πρωτεύουσα Ναύπλιο.

Βέβαια η διάψευση ήλθε εκ μέρους του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην Αίγινα απ όπου και ο Ιωάννης Καποδίστριας άρχισε να οργανώνει το Κράτος.

Ας γνωστοποιήσουμε όμως τα συμβάντα:

1) Από Μάλτα για προορισμό την Αίγινα στις 2/1/1828.
2) Στις 6/1/1828 αναγκαστική παρεκτροπή και ελλιμενισμός κατ έμπροσθεν του Ναυπλίου λόγω "πνεύσαντος βορείου" (Γενική Εφημερίς της 14/1/1828)
3) Απο Ναύπλιο στις 11/1/1828 καταφθάνει στην Αίγινα με υποδοχή από χιλιάδες κατοίκους και με υψωμένη την Ελληνική σημαία.
4) Στις 26/1/1828 ορκίζεται ο Κυβερνήτης στην Μητρόπολη της Αιγινας -όπου και η καθίδρυση της Κυβέρνησης με απαγγελία λόγου εκ μέρους του Θεοφ. Καΐρη.
5) Την 30/1/2012 εκδίδεται το αριθμ. 7 Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει την 26η Ιανουαρίου ως δημόσια εορτή σε ανάμνηση της ορκωμοσίας του Α' Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους το 1828.

Ας σημειώσουμε όμως τι απάντησε ο Κυβερνήτης στους δημογέροντες του Ναυπλίου κατά την διήμερη παρουσία του:

"Δεν δύναμαι να πράξω τι προτού να λάβω εις Αίγινα την συνέντευξη μετά της Βουλής των Αντιπροσώπων του Έθνους και να αναδεχθώ κατά τάξιν το υπούργημα το οποίον ενεπιστεύθησαν εις εμέ οι Έλληνες."

Στη διάθεση σας
με εκτίμηση,

Σάκης Σακκιώτης
Πρώην Δήμαρχος Αίγινας



Απάντηση επί της επιστολής μας:

Λάβαμε σήμερα από τον κ. Σαρρή - υπεύθυνο της εκπομπής "Και εγένετο Ελλάς" του τηλεοπτικού Σταθμού ΟΡΕΝ, απαντητική επί των παρατηρήσεων μας που συνδέονται με τα πραγματικά Ιστορικά γεγονότα της Καποδιστριακής περιόδου.
Παραθέτουμε το περιεχόμενο της απάντησής του.

"Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σας και δεν ήταν σκόπιμο από πλευράς μας να υπάρχει αλλοίωση των Ιστορικών γεγονότων. Απλά έγινε εκ παραδρομής.
Όπως είδατε είναι η μοναδική εκπομπή που έχει αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα πρόσωπο.
Μάλιστα είδατε ότι είχαμε πληθώρα καλεσμένων.
Με εκτίμηση
ΟΡΕΝ beyond