Ανοικτή επιστολή του Jean-Jacques Tesson σχετικά με το δρώμενο για την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, έμαθα την Κυριακή 25 Απριλίου από μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο τοπικό ηλεκτρονικό τύπο ότι  καλούνται σε μια πρώτη συνάντηση οι Αιγινήτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο δρώμενο για την άφιξη του Καποδιστρία στην Αίγινα που διοργανώνεται στις 23 Μαΐου, στo πλαίσιο του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.
 Όπως όλοι οι σχετικοί παράγοντες γνωρίζουν, η ιδέα ενός τέτοιου δρώμενου είναι δική μου - άφιξη του Καποδίστρια, πομπή στο λιμάνι μέχρι τη Μητρόπολη, με την συμβολή πρόθυμων Αιγινητών και τη συμμετοχή κάποιων τοπικών φορέων (Εστουδιαντίνα, Πολυφωνική  χορωδία, κτλ.). Το 2019, μαζί με τον Γιώργο Τσατήρη και τον δήμαρχο Γιάννη Ζορμπά, είχαμε σκεφτεί  πως ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 θα ήταν ιδανική ευκαιρία για να υλοποιηθεί  αυτό το project που επεξεργαζόμουν για τρία χρόνια.
Tέλος Ιουνίου 2020, στη πρώτη συνάντηση της «Επιτροπής Αίγινα  1821», ο πρόεδρος, κ. Μανώλης Κοττάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της επιτροπής ανέφερε το δρώμενο και εμένα σαν δημιουργό του και μάλιστα το σενάριο που είχα ήδη γράψει κυκλοφόρησε  στην αίθουσα. Ωστόσο, μέσα στις έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, στις 12 Οκτωβρίου 2020, έστειλα μια επιστολή στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο της επιτροπής και στη πρόεδρο της ΚΕΔΑ όπου εξηγούσα ότι το δρώμενο δρόμου «Είκοσι μήνες και είκοσι μέρες : Καποδιστρίας στην Αίγινα» που είχε προγραμματιστεί για τις 22-23 Ιανουαρίου 2021 αναβάλλεται λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε και διατύπωνα την ελπίδα ότι η υγειονομική κατάσταση θα μας επιτρέψει να το προγραμματίσουμε ξανά την άνοιξη η έστω το φθινόπωρο του 2021.  
‘Έκτοτε, καμία επικοινωνία δεν είχα με κανέναν εμπλεκόμενο στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Φαίνεται όμως  ότι κάποιοι, όχι πάντως η επιτροπή στο σύνολο της, αποφάσισαν ότι θα το αναλάβει άλλος σκηνοθέτης. Η λέξη που μεταφέρθηκε σε μένα είναι «δόθηκε»! Αλλά πώς ακριβώς δίνεται κάτι που δεν μας ανήκει; Από ποιους, πώς και πότε; Ούτε σαν μέλος της επιτροπής ούτε σαν εμπνευστής και σκηνοθέτης δεν κρίθηκα  άξιος μιας, έστω, απλής ενημέρωσης. Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουμε ότι οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή συγκεντρώσεις.
Ξέρω πολύ καλά πώς θα μπορούσα να σταματήσω αυτούς τους κυρίους, αλλά δεν σκοπεύω να προστεθώ σε ένα γαϊτανάκι έλλειψης ήθους. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ενημερώσω με μεγάλη μου λύπη όλους όσοι είχαν ήδη δηλώσει συνεργάτες και όσοι για χρόνια πήραν μέρος στα διαφορά δρώμενα που έχω οργανώσει στους δρόμους του νησιού  (Αποκριές, Χριστούγεννα και Fistiki Fest) ότι πια το project δεν μου ανήκει, κάποιοι το οικειοποιήθηκαν, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό!
Jean-Jacques Tesson