Επιστολές Νεκτάριου Πανταζή για επίκαιρα θέματα.

Προς: 1) κ. Καραγιάννη Δημήτριο – Αντιδήμαρχο Ποιότητας ζωής
2) κ. Πτερούδη Νικόλαο – Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Κοιν: Πυροσβεστική Υπηρεσία Αίγινας

Στο έγγραφό μου, με αριθμό πρωτοκόλλου 1676/8-2-21, που ονομάζω «Μικρός δρόμος με μεγάλο φορτίο» και αφορά τον δρόμο Λεύκης-Παγωνίου εκτός των άλλων γίνεται αναφορά για σήμανση-όριο ταχύτητας και καθαρισμό των πεύκων από κάμπιες. Αυτά όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά ο χώρος είναι γεμάτος από κλαδέματα, μπουκάλια και χαρτιά.
Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Κορινθία, οφείλω να σας ενημερώσω πως δεξιά και αριστερά του δρόμου, ιδιαίτερα μετά το γεφύρι έως Άγιο Δημήτριο-Τζίκηδες, υπάρχουν αγριόχορτα που το ύψος τους ξεπερνά το ένα μέτρο, σε σημείο να μην είναι ορατές κάποιες πινακίδες σήμανσης. Ενδεικτικά, η πινακίδα πριν την οικία του κ. Κοντοβράκη.
Στην περιοχή αυτή, μη ξεχνάμε πως υπάρχει το γκαράζ του Δήμου, που στο παρελθόν όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός από τα Canadair χρειάστηκε και Chinook για να σβήσουν οι φωτιές. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι περιμετρικά καθαρός, έτσι ώστε ούτε να φεύγει η φωτιά προς τις κατοικίες, ούτε να εισέρχεται.
Στην αντιπυρική περίοδο, τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτός από τα γαϊδουράκια και τα άλογα των κατοίκων της περιοχής που καθαρίζουν τον χώρο τους, κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι για πρόληψη πυρκαγιάς – εννοώ τους χώρους εκτός γκαράζ. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, έστω και αν η πυροσβεστική υπηρεσία, υπό την διοίκηση του κ. Σουλιώτη, ανταποκρίνεται άριστα στα καθήκοντά της.
Η φωτιά και ο στρατηγός άνεμος, όπως λέει και κάποιος συντοπίτης μας δημοσιογράφος, είναι απρόβλεπτα φαινόμενα. Άλλο, λοιπόν, κάμπιες και σηματοδότηση που αναφέρω στο σχετικό έγγραφο, κι άλλο φωτιά.
Έχετε έννοια ! ! !

Πανταζής Νεκτάριος

Υγ: Λόγω εμπειρίας μου, νομίζω δεν χρειάζεται φορτωτής να σκάβει τους χώρους, αλλά ένα απλό κοπτικό μηχάνημα με δίσκο, επειδή το μέγεθος των χόρτων είναι μεγάλο.
Έτσι δεν επιβαρύνεται και ο Δήμος, οικονομικά.

Υγ1: Ο λόγος που στέλνω το εν λόγω έγγραφο στο Aegina Portal, είναι το γεγονός πως 8 μέρες μετά την αποστολή του στον δήμο, ξέσπασε μεγάλη φωτιά που απειλήθηκαν και κατοικίες κοντά στην περιοχή. Και ενστικτωδώς ακούγοντας πάλι τη σειρήνα σήμερα, σκέφτηκα πως κοντεύουν 20 μέρες από το έγγραφο αυτό. Υπενθυμίζω πως στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες και πολύ επικίνδυνες φωτιές σε αυτή την περιοχή….


Προς: 1) κ. Καραγιάννη Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής
2) κ. Πτερούδη Νικόλαο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του κ. Πτερούδη στο Aegina Portal, διαπίστωσα με χαρά πως υλοποιείται το πρόγραμμα για την καθαριότητα και την απομάκρυνση των οικοφροντίδων από τον ιστό της πόλης. Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά αν η αποκομιδή γίνει και με ηλεκτρικό όχημα.
Ωστόσο, όπως είχα αναφέρει και στο έγγραφο της παραίτησής μου, η ανακύκλωση είναι αυτή που χρειάζεται φροντίδα ιδιαίτερα στον ιστό της πόλης.
Σε αυτό θα συμβάλλει κατά πολύ και η εξαιρετική ιδέα της ανάθεσης του διαφημιστικού σποτ στον κ. Καπουτζίδη, του οποίου η αγάπη και η παρουσία του στην Αίγινα, μας τιμά όλους.
Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω να σας εφιστήσω πάλι την προσοχή για τα βράχια στην περιοχή «Βροχεία» επί της παραλιακής, που από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Αυτό το είχα επισημάνει και παλαιότερα, πριν καν οικοδομηθεί η περιοχή, όταν ήμουν κάτοικος Μαραθώνα.
Αν τότε ήταν θέμα πρόληψης, αυτή τη στιγμή καθίσταται θέμα ανάγκης.

Με εκτίμηση,
Πανταζής Νεκτάριος,