Απάντηση της Αικατερίνης Στάθη - Σαλπέα στην από 1/9/2021 επιστολή των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ.

Αίγινα 8/10/2021
Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ , πρωτοστατούσης της ιατρού, κας Παναγιώτας Χατζηαλεξιάδη επέλεξαν «αυτή τη χρονική στιγμή» και ένα και πλέον έτος μετά, να απαντήσουν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της από 2/6/2021 επί επιστολής μου με θέμα που αφορούσε τη γνωστή σε όλους υπόθεση του πλωτού ασθενοφόρου. Σημειωτέον η από 1/9/2021 επιστολή απεστάλη ηλεκτρονικά σε όλα τα σχολεία του Δήμου και έλαβε μεγάλη έκταση.
Μάλιστα είναι επίσης γνωστόν ότι η υπόθεση ήδη έχει τραβήξει το δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένεται απόφαση για τη δήθεν συκοφάντηση εκ μέρους μου των μελών της ως άνω «Κοινωφελούς Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πολιτών Αίγινας». Μάλλον λοιπόν άκαιρη και προφανώς υποκινούμενη η ενέργεια αυτή.
Η εν λόγω επιστολή βρίθει αναληθών ισχυρισμών και εικασιών των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ, ειδικότερα  στο σημείο που αναφέρονται στην παροχή βοήθειας για τη δήθεν διερεύνηση του ελέγχου, όπου αναγράφουν επακριβώς:   « ερωτούμε:  πως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ώστε να ναυπηγείται ταχύπλοο πλωτό ασθενοφόρο, από ποιόν αριθμό πολιτών, με πόσες δεκάδες χιλιάδες δεκάευρα; -πώς συναινούν τα υπόλοιπα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ σε αυτή την λαθροχειρία αν δεν είναι συνένοχοι; πως εξέρχονται-διαρρέουν τόσα χρήματα στο εξωτερικό; Σημειώνουμε πως ένα τέτοιο πλωτό ασθενοφόρο κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ για την ναυπήγησή του. Και η προκαταβολή του απαιτεί τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ και εγγυητικές τραπεζικές επιστολές και έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος».
Τους θυμίζω λοιπόν ότι: 1.  Με  το από 29/8/2016 δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι AEGINA RORTAL, η εκπρόσωπος της ΟΠΑΕΠ, κα Χατζηαλεξιάδη, σχολιάζοντας τα δρώμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Αυγούστου 2016, αναφερόμενη στις προτάσεις και δράσεις της ομάδας και τη συμβολή της στα δημοτικά πράγματα μεταξύ άλλων ανέφερε «……Αλγεινώτατη εντύπωση προκάλεσε η απουσία κάθε αναφοράς στο παλλαϊκό αυτό αίτημα από οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο. Δεν θέλουν να αποκτήσει πλωτό ασθενοφόρο η Αίγινα? Γιατί? Μάλιστα η ΟΠΑΕΠ, πέραν της οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει καταθέσει, έχει ήδη εντοπίσει και τη δυνατότητα άμεσης κτήσης ταχυπλόπου κόστους σαράντα χιλιάδων ευρώ, μετατρέψιμου κατάλληλα για υγειονομική χρήση με δέκα χιλιάδες ευρώ (κατά μέγιστο) ………..».
         2. Στην τοπική εφημερίδα AEGINA’S  REPORT (28/1/2016) και υπό τίτλο «ΟΠΑΕΠ: Γιατί; (Ερωτήματα και απορίες σχετικά με το πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας) δημοσιεύουν την εξής ανακοίνωση: «Έχοντας ήδη η ΟΠΑΕΠ εντοπίσει στην Αίγινα προς αγορά πλωτό ταχύπλοο συνολικού κόστους  - μετά τις όποιες εξειδικευμένες μετατροπές – πενήντα χιλίάδων (50.000) ευρώ, επιβεβαιωμένων παγίων ετησίων λειτουργικών εξόδων – πλην καυσίμων – έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ας απαντήσουν οι «αντιρρησίες του ελικοδρομίου»:  1. Το κόστος του ελικοδρομίου και της συντήρησής του είναι μικρότερο των ανωτέρω?.............»
Αυτά λοιπόν τα νούμερα είχαν αναφέρει και για τέτοια ποσά μιλούσαν και αυτά δημοσίευαν!!!!!!!!!!!!!!!! Ξαφνικά ΣΉΜΕΡΑ έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!!!!!!!!!!!
        
Όσο δε για την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους και να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει, ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παραλαβές πλωτών ασθενοφόρων. Μάλιστα ο   υπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παραλαμβάνοντας το πρώτο πλωτό σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό, που παρέχει όλες τις αναγκαίες συνθήκες για διακομιδές ασθενών και αντιμετώπισης άμεσων αναγκών στα νησιά για την παροχή πρώτων βοηθειών δήλωσε: «Το ιδιαίτερο  καλοκαίρι του 2020 το Λιμενικό Σώμα εξοπλίζεται και αναβαθμίζεται προκειμένου να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς του πολίτες, εδραιώνοντας τον κοινωνικό του ρόλο». Τόνισε δε και εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος, όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει καθημερινά τη διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι η προμήθεια των τριών πρώτων σκαφών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Αυγούστου και θα καλύψει ιδιαίτερες ανάγκες σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένα ποσοστά διακομιδών και παροχή βοήθειας, τα σκάφη αυτά είναι ελληνική κατασκευής ενώ είπε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που στελέχη της διεύθυνσης επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού κατάφεραν σε συνεργασία με τους γιατρούς τους ΕΚΑΒ να δημιουργήσουν πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές προάγοντας την ελληνική καινοτομία και σχεδίαση απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτών των ειδικών περιπολικών σκαφών. Ο κ.Πλακιωτάκης είπε εξάλλου ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ είναι να προχωρήσει η προμήθεια άλλων τεσσάρων επιπλέον σκαφών προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες σε Ιόνια νησιά,Σποράδες, Αργοσαρωνικό και Σαμοθράκη. Μάλιστα ο Υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παριστάμενους στην παραλαβή, πρώην υπουργούς Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή και Ν.Σαντορινιό που ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια με την παραγγελία των τριών πρώτων σκαφών.
Αυτά λοιπόν προς ενημέρωση των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ για τις «επιτυχείς» προσπάθειές τους.
        
Εν κατακλείδι η αναμόχλευση της υπόθεσης, που ήδη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί τα μέλη της «ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ», πλην του να με συκοφαντούν και να με λασπολογούν αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε διατεταγμένη υπηρεσία, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσομαι.


Με εκτίμηση
Αικατερίνη Στάθη-Σαλπέα