Παρέμβαση πολιτών για την τοποθέτηση γλυπτού στο λιμανάκι των Βροχείων Αίγινας.

Παρέμβαση Πολιτών.
Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, στα Βροχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με θέμα «την αποβίβαση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος στην περιοχή μας» από τον Ναυτικό Όμιλο Βροχείων Αιγίνης, παρουσία του Δημάρχου κ. Ζορμπά, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Θεριανού, του Λιμενάρχη κ. Φραγκούλη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τζίτζη και άλλων προσκεκλημένων, ενώ πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον π. Εμμανουήλ Γιαννούλη, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Η απόφαση του τοπικού συλλόγου είχε κοινοποιηθεί τον Ιανουάριο και είχε προκαλέσει αντιδράσεις με αναφορές στις ιστορικές πηγές, που σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν το σκεπτικό για την τοποθέτηση τέτοιου μνημείου στη συγκεκριμένη περιοχή. Από τους παράγοντες και αρμόδιους φορείς κανένας αντίλογος, απάντηση, εξήγηση, δικαιολογία δεν ακούστηκε τότε. Το θέμα, στη συνέχεια, αποσιωπήθηκε και αιφνιδιαστικά βρεθήκαμε τώρα προ τετελεσμένου με την υπό καταρρακτώδη βροχή επίσημη τελετή.

Εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, τόσο η επιμονή των τοπικών παραγόντων να «παίξουν» με την ιστορία όσο και η επικύρωση των εμμονών τους από κρατικούς φορείς και εκπρόσωπο της Εκκλησίας. Διερωτώμαστε τι είπε εκεί ο ερευνητής - ιστορικός π. Ε. Γ., ο οποίος στα βιβλία του γράφει άλλα, ορθά και ιστορικά τεκμηριωμένα. Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με υποθέσεις και το γεγονός προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση και μας υποχρεώνει να καταγγείλουμε την παραχάραξη και παραποίηση της ιστορικής αλήθειας με κατασκευή νέων μυθευμάτων, την εργαλειοποίηση της ιστορίας προκειμένου να ικανοποιηθούν βλέψεις και φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων. Όσα γλυπτά και να στήσουν οποιοιδήποτε και οπουδήποτε, η ιστορία δεν αλλάζει ούτε γράφεται κατά τη βούληση του καθενός. Ο Καποδίστριας αποβιβάστηκε με λέμβο στο λιμάνι της Αίγινας και οδηγήθηκε στον Μητροπολιτικό ναό, όπου και έγινε η μόνη, μια και μοναδική υποδοχή του. Αυτά γράφουν οι ιστορικές πηγές και είναι από χρόνια πασίγνωστα. Τελεία και παύλα.

Πιστεύουμε, επιπλέον, ότι η Αίγινα, που λαμπρύνεται από σύγχρονα αλλά και θαυμαστά ανά τους αιώνες έργα, έχει ανάγκη να προστατευθεί από πρωτοβουλίες που υποβαθμίζουν την αισθητική και το περιβάλλον της. Και, βέβαια, είναι πασιφανές πως «ήρθε η ώρα να μάθουμε όλοι την ιστορία».

Καλούμε τη Δημοτική και τη Λιμενική αρχή να προβούν  άμεσα στην καθαίρεση του γλυπτού, με το οποίο  η Αίγινα γελοιοποιείται τοπικώς, εθνικώς και διεθνώς. Ας προλάβουμε τα χειρότερα!

Σίλα Αλεξίου, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φωτεινή Γιωτάκη, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιωάννης Δέδες, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Προνόη Θεολογίδου, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διονύσης Καλαμάκης, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Καλόφωνος, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Μπήτρος, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λίνα Μπόγρη- Πετρίτου, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Μπόγρης, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιάννης Προβής, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Σημ. Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του παραπάνω κειμένου είχαν από κοινού και οι δέκα υπογράφοντες, όλοι δημότες Αίγινας. Όσοι πληροφορηθούν το κείμενό μας και συναινούν σ’ αυτό, ας μας γνωστοποιήσουν τη συναίνεσή τους στα email μας.