Επιστολή του πρωτοπρεσβύτερου π. Εμμανουήλ Γιαννούλη, αναφορικά με το προσεχές Συνέδριο για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Έχουμε διατυπώσει κατά το παρελθόν και δημόσια την άποψη, ότι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των στοιχείων της ιστορίας του, πολύ μάλιστα περισσότερο αν αυτό το παρελθόν του είναι και πλούσιο! Θα ανέμεναν, λοιπόν, οι κάτοικοι αυτού του νησιού, αλλά και οι πάμπολλοι φίλοι του σε Ελλάδα και Εξωτερικό, να ακούσουν από τους κ.κ ομιλητές στο προσεχές ιστορικό, επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια", το οποίο διοργανώνει ο Δήμος της Αίγινας, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Δικτύου Πόλεων "Ιωάννης Καποδίστριας" την Παρασκευή 8 (και μάλιστα την ώρα όπου στις Εκκλησίες ψάλλεται ο "Ακάθιστος Ύμνος") και το Σάββατο 8 Απριλίου 2022, κυρίως πράγματα που αφορούν την τοπική ιστορία της Αίγινας, χρήσιμα να διδάσκονται και στα σχολεία.

Δυστυχώς, όμως, για μία ακόμη φορά θα ακουστούν γενικότητες, από τους -κατά τα άλλα- αξιολόγους εισηγητές. Έτσι , για μια ακόμη φορά, φαίνεται πως θα αποσιωπηθεί η πραγματική ιστορία του νησιού. Δεν θα ακουστούν π.χ ,ότι το 1827 συνεδρίαζε η Βουλή των Ελλήνων μέσα στην Εκκλησία της Μητρόπολης της Αίγινας (όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε με την δημοσίευση 40 Πρακτικών). Ελπίζουμε, τουλάχιστο να γίνει αναφορά, ότι το 1828 και στον ίδιο χώρο έγινε η επίσημη υποδοχή και ορκωμοσία του Πρώτου Κυβερνήτη στη "μεγάλη Εκκλησία"(σύμφωνα πάντα με έγγραφο του Ιωάννη). Καθώς, και ότι στην Αίγινα ασκήθηκε για πρώτη φορά ενιαία και με διάρκεια η τριπλή Κυβερνητική Εξουσία (Νομοτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική), κατά την διάρκεια της Πρώτης Διακυβέρνησης της Χώρας (26 Ιανουαρίου 1828 μέχρι 4 Οκτωβρίου 1829).

Αισθανόμαστε πραγματικά λύπη, επειδή με τον Επίλογο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι αρμόδιοι φορείς αστόχησαν στην ευρύτερη προβολή των κοσμοϊστορικών στοιχείων, που συνθέτουν την πραγματική ιστορία του τόπου μας. Κρίμα! Δεν αρμόζει στην Αίγινα η λήθη!

Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης
τέως μέλος της Καποδιστριακής Επιτροπής του Δήμου για τον Εορτασμό του 1821