"Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει!...". Επιστολή για την προσβασιμότητα στην θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει!...

Δεν μπορώ να πω ότι δεν ευχαριστήθηκαν Χριστούγεννα  ,φέτος,   οι κάτοικοι  του νησιού μας, ακόμη και τα απόμακρα χωριά του στολίστηκαν με λογιών –λογιών φωτάκια, χιονάνθρωπους και όλα τα σχετικά….

Τα «φουσκωτά» στον Πύργο του Μάρκελλου ξεκούραζαν τους γονείς, καθώς τα γέλια των παιδιών σκορπίζονταν σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα. Εμένα , όμως, παρότι χαιρόμουνα με τη χαρά τους, δεν με άγγιζε το χαρούμενο χριστουγεννιάτικο μήνυμα …Είμαι η Ελενίτσα, καθηλωμένη στο αμαξίδιό μου, παρέα με την αγάπη μου για τη ζωή, αλλά και ένα πικρό παράπονο, που αφορά και εσάς, τους τοπικούς άρχοντες του νησιού μας:

Το περασμένο καλοκαίρι λαχταρούσα να γευτώ τη θάλασσα, να απολαύσω τις ομορφιές του νησιού. Είναι μια αυτονόητη ανθρώπινη ανάγκη μου, ένα δικαίωμα, μια λογική απαίτηση για την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Δήμου στους κατοίκους  του νησιού. Κι΄ όμως ….ο μηχανισμός προσβασιμότητας στη θάλασσα( για άτομα με κινητικά προβλήματα) αναπαυόταν «μακαρίως» σε μια αποθήκη για τις παραλίες της Αύρας και του Α΄Μααθώνα. Ίσως , δίπλα-δίπλα, σε αποθηκευμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια και «φουσκωτά», αποσυρμένος απ’ την ακτή, το χώρο της λειτουργίας και της σημαντικής κοινωνικής του χρησιμότητας.

Εύχομαι το μήνυμα των Χριστουγέννων να κατανοηθεί απ’ όλους και ως ένα μήνυμα με κοινωνικές και πνευματικές διαστάσεις. Να παύσει να «πνίγεται» στις φωταψίες και τις τυμπανοκρουσίες. Και να αναδεικνύει την αγάπη προς την κοινωνία και, κυρίως, προς τον αδύναμο άνθρωπο, που αγωνίζεται για τα αυτονόητα.

Ελπίζω το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος μας να μεριμνήσει, ώστε κανένα άτομο με κινητικά προβλήματα να μην στερηθεί τη χαρά της θάλασσας. Προσωπικά , έχω ταυτίσει τη θάλασσα με την Ευτυχία!..

Υ.Γ.1. Ποτέ δεν έλαβα γραπτή απάντηση στην υπ’ αριθ. 5773/7-7-22 αίτησή μου για περαιτέρω διευκρινήσεις

 Υ.Γ.2. Ο Δήμος Αίγινας εντάχτηκε στις 1/4/20 και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 223.324,00 Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ( ΕΤΠΑ) με αριθ. Πράξης 5052030 στο πρόγραμμα « Προσβάσιμη Αίγινα» που στοχεύει στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα σε παραλίες του  Δ. Αίγινας( Αγ. Μαρίνα, Βαγία,  Α΄ Μαραθώνας, Αύρα).

Υ.Γ.3.Το κόστος ανέγερσης του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού ανέρχεται στο ύψος των 3.000 Ευρώ για κάθε παραλία ( τηλεφωνική ενημέρωση στις 11-8-22 από τον υπεύθυνο της μηχανολογικής εταιρείας ΤΟΒΕΑ διαχειρίστρια των εγκαταστάσεων του προϊόντος SEATRAC (ράμπες πρόσβασης των ΑμεΑ)

Υ.Γ.4. Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε και απεγκαταστάθηκε αυθημερόν στην παραλία της Αύρας  στις 28-9-21 μετά την λήψη του φωτογραφικού υλικού ως πειστήριο.

Ιγνατιάδου Εύα