Επιστολή από την Ομάδα Πολιτών Αίγινας, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σοκ, οδύνη, θυμός, αγανάκτηση, πένθος, ανασφάλεια
Συναισθήματα που όλοι νιώσαμε μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και που μας έκαναν να ενωθούμε για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και να κοινοποιήσουμε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών.
Στην αυθόρμητη συγκέντρωση πολιτών που έλαβε χώρα στην πλατεία στον Πύργο του Μάρκελλου την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 το απόγευμα, εκφράστηκαν τα παρακάτω:
1. Το κοινό αίσθημα της ανασφάλειας σαν να βρισκόμαστε και εμείς σε ένα τρένο που κινείται σε λάθος ράγες.
2. Την σοβαρότατη υποβάθμιση κρατικών υποδομών και θεσμών που αφορούν θέματα συγκοινωνιών αλλά και άλλων τομέων όπως υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης κ.α. που αφενός αφήνουν εκτεθειμένο τον πολίτη σε πολλούς και μεγάλους κινδύνους και αφετέρου υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα ζωής και τη σχέση κράτους-πολίτη.
3. Το πόσο ανυπεράσπιστοι νιώθουμε, όχι μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών αλλά και σε εγκληματικές παραλείψεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που κοστίζουν τη ζωή αθώων ανθρώπων.
4. Την αδικία που βιώνουμε καθημερινά σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε:

1. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν σε όλους του εμπλεκόμενους.
2. Η διερεύνηση να φέρει στην επιφάνεια όλα τα γενεσιουργά αίτια του δυστυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μην ξανασυμβεί.
3. Να διασφαλιστεί η εφαρμογή όλων των κανονισμών ασφαλείας που προβλέπονται σε όλα τα είδη μεταφορών (σιδηροδρομικών, ακτοπλοϊκών, οδικών, εναερίων), χωρίς «εκπτώσεις». Δηλαδή :
* Να λειτουργούν όλα τα συστήματα ασφάλειας όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς.
* Να μην υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό και στην εκπαίδευσή του.
* Να εφαρμόζονται πλήρως όλοι οι κανονισμοί λειτουργίας.
* Να διενεργούνται ενδελεχώς οι έλεγχοι των κανονισμών ασφαλείας από τους αρμόδιους φορείς.
* Να λαμβάνονται υπόψιν, εκθέσεις και εισηγήσεις για θέματα ασφάλειας.
4. Να μην εκποιείται η δημόσια περιουσία στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες στην απληστία των ιδιωτικών εταιρειών.

Τέλος ανοχής! Πόσες ζωές ακόμα για το κέρδος;
Την Πέμπτη 9/3 θα συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι σύλλογοι γονέων στις 17:30 στο λιμάνι.
Πολίτες Αίγινας