Επιστολή Σάκη Σακκιώτη "Περί Δημοτικού Θεάτρου".

Σήμερα 25/6/2023 διάβασα κείμενο -στο Αιγίνα πορτάλ- του εξαίρετου φίλου Γ. Μπήτρου, αναφερόμενο στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας και στην προ 13 ετών ίδρυσή του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο θέμα της λειτουργίας του, απολύτως συνδεδεμένο με την σύλληψη, την ιδέα και την εργασία της εξαίρετης μας ηθοποιού και φίλης μου Άννας Γεραλή.

Αντιλαμβάνομαι το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του Γ. Μπήτρου σε ένα πλαίσιο αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς - από την αξιόλογη και μεγάλου βεληνεκούς φίλη μας.

Ωστόσο, για λόγους Αυτ/κής επαλήθευσης οφείλω να σημειώσω, ότι το θέμα του Δημοτικού θεάτρου στο νησί μας ήταν κυρίως μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούσαν στα θέματα Πολιτισμού, πολιτιστικής καλλιέργειας και αναδείξεως των Ιστορικών - καποδιστριακών κτηρίων της Α! Πρωτεύουσας της Ελλάδας. (ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ 12/3/2013 - Δημοπράτηση Εϋναρδείου 28/1/2014 - Ακύρωση δημοπρατήσεως έπειτα από ένσταση "πρόθυμου" που επικαλέστηκε Π.Δ. του 1975.)

Με αίσθημα πολιτικής ταυτότητας γνωστοποιώ στον κ. Μπήτρο ότι η αξιέπαινη κ. Άννα Γεραλή κλήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου και σε συνεργασία μαζί της καταλήξαμε - στο πλαίσιο της σπουδαίας εμπειρίας της - στην ίδρυση και λειτουργία του θεάτρου.

Πιστεύω πως συμφωνείτε ότι το θέμα που θίγεται είναι ασυνάρτητο με την αναζήτηση καθυστερημένων "παρασήμων". Ωστόσο, είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένο με την απόδοση της αλήθειας, που εκ των πραγμάτων κινείται σ' ένα πλαίσιο ΑΡΧΩΝ και ΑΞΙΩΝ που πάντα υπηρετούμε.

Εξ' άλλου, η δημιουργία αντιδημαρχίας πολιτισμού που αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας καθιερώσαμε δεν ήταν ασυνάρτητη με τον Πολιτισμό στην πρώτη γραμμή των Αυτοδιοικητικών μας πρωτοβουλιών. (Βλ. Π.Δ. Αριθμ. 7/30.1.2012 περί καθιέρωσης της 26ης Ιανουαρίου ως ημέρας Δημόσιας Εορτής, σε ανάμνηση της ημέρας ορκωμοσίας του Α! Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιω. Καποδίστρια!).