Επιστολή κ. Σάκη Σακκιώτη προς Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, για την επανατοποθέτηση  στο Κυβερνείο της Αίγινας αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας.

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη.

Κύριε Υπουργέ

 

Με την παρούσα επιστολή,  σας μεταφέρω το ενδιαφέρον των Συμπολιτών μας Αιγινητών , για ένα θέμα Ιστορικής σημασίας , που συνδέεται με την αδικαιολόγητη απουσία πρωτοβουλιών από μέρους της Δ/νσης των Ιστορικών Αρχείων του Κράτους ,για την επανατοποθέτηση  στο Κυβερνείο της Αίγινας της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας, η οποία  είχε εντοιχισμένα τοποθετηθεί στις 19/6/1938 από την Κοινότητα τότε - Αίγινας προς ενημέρωση  των επισκεπτών  του Ιστορικού μας Νησιού , ότι στο συγκεκριμένο κτήριο "κατώκησεν και απο αυτό κυβέρνησε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας  Ιωάννης Καποδίστριας".

 

Σας ενημερώνουμε ότι η αφαίρεση  της πινακίδας έγινε για να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του Κυβερνείου.

Όμως ενώ η αποκατάσταση συνετελέσθη αυτού καθαυτού του Ιστορικου κτηρίου, η τοποθέτηση της Ιστορικής πλάκας δεν έγινε.

Και περάσανε κάποια χρόνια!

Και ενώ η Δ/νση των Γενικών Αρχείων  μας γνωστοποιεί ότι τελικά θα δοθεί λύση, εν τούτοις δεν διαφαίνεται πρόθεση άμεσης επανατοποθέτησης.

 

Μεταφερόντας το Παναιγινήτικο ενδιαφέρον μας παρακαλούμε όπως δοθεί λύση  σ' ενα  θέμα απόλυτα συνδεδεμένο με την Ιστορική και Πολιτιστική διαδρομή του Νησιού μας.

Πιστεύουμε ότι με την παρέμβαση σας δεν θα ξαναγιορτάσουμε την 26η Ιανουαρίου  ημέρα ορκωμοσίας του Α! Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους στην Μητρόπολη της Αίγινας, ως ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, χωρίς την αναμνηστική εντοιχισμένη πλάκα, η οποία και υποστηρίζει την Τοπική - Ιστορική και Πολιτιστική μας ταυτότητα.

 

Άλλωστε, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ' αριθμ. 7/ 30. 1. 2012 , περι καθιέρωσης της 26ης Ιανουαρίου ημέρας ορκωμοσίας  του Ιω. Καποδίστρια ως ημέρα  Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Αίγινας , επιβάλλει εκδηλώσεις εορτασμού που πρέπει  να αναδεικνύουν  και την εικόνα του Νησιού μας, με έμφαση  στα Ιστορικά στοιχειά  της μοναδικότητάς του.

 

Αίγινα 5/3/2024    

Με εκτίμηση 

και σεβασμό

ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΙΩΤΗΣ

πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ