"Βροχή" οι κλήσεις για τα κράνη.


Οι εικόνες με τους περισσότερους οδηγούς των δικύκλων να φορούν κράνος στους δρόμους της Αίγινας είναι μάλλον γνώριμες από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν κατά την πρεμιέρα του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τότε, αρκετοί κάτοικοι του νησιού "αναγκάστηκαν" να υπακούσουν στην επιταγή του νόμου αγοράζοντας και φορώντας για πρώτη τους φορά κράνος για μοτοσυκλέτα.

Κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο για την ασφάλεια ενός μοτοσικλετιστή αντιμετωπίστηκε με δυσφορία, όχι άδικα, αφού επήλθε ως μέτρο επιβολής και όχι ως αποτέλεσμα μοτοσικλετιστής παιδείας. Στο μεσοδιάστημα κατά το οποίο αρκετοί είχαν αποδεχθεί την ιδέα ότι για να κυκλοφορεί κανείς με μηχανή στην Αίγινα θα πρέπει απαραιτήτως να φορά κράνος, το μέτρο "ξεφούσκωσε" και λίγο αργότερα τα περισσότερα από τα ακριβοπληρωμένα "αξεσουάρ" μπήκαν στα ντουλάπια.

Την τελευταία περίοδο οι έλεγχοι ξεκίνησαν και πάλι με τις κλήσεις να πέφτουν "βροχή". Αν και το νούμερο δεν είναι επιβεβαιωμένο, πληροφορίες αναφέρουν για περισσότερες από πεντακόσιες κλήσεις, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο για κράνη. Το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς φτάνει τα 350 ευρώ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον συνεπιβάτη ο οποίος σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας φέρει την ευθύνη και πληρώνει ο ίδιος την κλήση και όχι ο οδηγός.

Η ανάγκη για γρήγορη μετακίνηση μέσα στην Αίγινα σε συνδυασμό με τα τσουχτερά πρόστιμα, έχουν εξαναγκάσει πολλούς να καταφύγουν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής με τη χρήση είτε ενός πολύ παλιού κράνους, είτε κράνους που προορίζεται για άλλη χρήση.
Σύμφωνα όμως με τον κώδικα: "Οι οδηγοί και οι επιβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο, υποχρεούνται να φορούν προστατευτικό κράνος, του οποίου τα χαρακτηριστικά, οι προδιαγραφές ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτή. "

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το όργανο που κάνει τον έλεγχο μπορεί να ελέγξει και την καταλληλότητα του κράνους.

Ως απόρροια της αλλαγής μίας ακόμη συνήθειας στη ζωή των κατοίκων της Αίγινας, πολλοί επιλέγουν να κατέβουν στον κέντρο με το αυτοκίνητο τους. Το φαινόμενο παρατηρείται έντονα ειδικά κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, τόσο κατά τις πρωινές, όσο και κατά τις απογευματινές ώρες.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png