Κυριάκος Συκιώτης. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης.


Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο πιανίστας Κυριάκος Συκιώτης βυθίζοντας σε θλίψη όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Του Γιώργου Μπήτρου.

Ένας μεγάλος ηθοποιός του καιρού μας είπε σε μια συνέντευξη του, ότι μετά από χρόνια έναν ηθοποιό και γενικά έναν καλλιτέχνη θα τον θυμούνται όχι μόνο από αυτά που έχει παίξει αλλά από αυτά  που αισθάνθηκαν  οι θεατές του, καθώς ερμήνευε ρόλους. Κάτι  ανάλογο μπορούμε να πούμε για έναν  άνθρωπο που με το πέρασμα του από την Αίγινα μας έδωσε να καταλάβουμε τι σημαίνει αληθινός καλλιτέχνης, τι σημαίνει  έχεις ήθος και ποιότητα ζωής. Ένας μεγάλος κύριος, ο Κυριάκος – Γεώργιος Συκιώτης με τη σεμνότητα που τον διέκρινε, με το αναγνωρισμένο ταλέντο του, με το ήθος, την εργατικότητα, τη συνέπεια, την επιμονή και την υπομονή του πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην παλαιά Δημοτική χορωδία της Αίγινας. Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό στο ενεργητικό του, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια δίδαξε πιάνο σε πολλά παιδιά της Αίγινας, στο Ωδείο «Αφαία» και συνόδευσε τη Δημοτική χορωδία σε όλες τις εμφανίσεις της  εντός και εκτός Αιγίνης.

Ο Κυριάκος Συκιώτης είχε αποσπάσει το 1ο αριστείο του Εθνικού Ωδείου και υπήρξε πιανίστας-σολίστ και accompaniateur  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εργάστηκε ως μουσικός υποβολέας στη Λυρική Σκηνή και ως παραγωγός του 3ου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλά Ωδεία, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ. Έχοντας κάνει ειδικές σπουδές accompaniateur συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς μαέστρους, χορωδίες, σολίστες και σχήματα χορού, ορχήστρες και σολίστες της όπερας. Τα τελευταία χρόνια  εργάστηκε στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Γλυφάδας και στη μουσική σχολή «Αφαία» της Αίγινας. Ψυχή της Δημοτικής χορωδίας κατόρθωνε με την σιωπή του, τη συγκαταβατικότητα του να συνδιαλέγεται με όλους, να ξεπερνά δυσκολίες με το προσωπικό του  χιούμορ  και να κατορθώνει να πείθει με τη δεξιοτεχνία του και να εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας. Μοναδικός συζητητής, είχε πάντα να σου αφηγηθεί ατελείωτες ιστορίες και ανέκδοτα από τη πορεία του στη Λυρική. Εγγύηση η παρουσία του σε κάθε εμφάνιση της χορωδίας, μεγάλος δάσκαλος, ταπεινός εργάτης.

Ο Κυριάκος Συκιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Η καρδιά του τον πρόδωσε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν μαζί με γκρουπ από την Αίγινα. Όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του θα έχουν να θυμούνται ένα μεγάλο καλλιτέχνη που αθόρυβα εργάστηκε και πρόσφερε πολλά  στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png