Τοποθετήθηκαν πινακίδες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε ράμπες του πεζοδρομίου της παραλίας.


Στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στους δημόσιους χώρους ελάχιστα έχουν γίνει στην Αίγινα. Τα πολλαπλά προβλήματα στη στάθμευση των οχημάτων, στην κακή ποιότητα των δρόμων, στην έλλειψη σχεδιασμού, δημιουργούν συχνά τις γνώριμες, πολύ κακές, συνθήκες για κάποιον που πρέπει να μετακινηθεί με αναπηρικό αμαξίδιο στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Κοντά σε αυτά τα προβλήματα κάποιοι οδηγοί δεν υπολογίζουν τους συνανθρώπους τους με κινητικά προβλήματα, παρκάρουν οπουδήποτε κλείνοντας τις ελάχιστες διαβάσεις, όπου αυτές υπάρχουν. Επαγγελματίες που τοποθετούν σε δημόσιους χώρους γλάστρες και κάθε λογής αντικείμενα, κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

{audio}https://aeginaportaltv.com/videos/daily/17/02/28/prosvasi-amea.mp3{/audio}

Γενικά, ποτέ δεν δόθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει η πρόθεση να συνταχθεί μία μελέτη, ενδεχομένως ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στην Αίγινα. Τις περισσότερες φορές τα πάντα λειτουργούν αποσπασματικά και εκ των υστέρων, αφού δηλαδή διαπιστωθεί το πρόβλημα και πρέπει να δοθεί επιτακτικά λύση σε αυτό.

Στα τέλη Μαΐου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πραγματοποίησε μία σειρά από εργασίες στην παραλία, που απεκατέστησαν την πρόσβαση σε κάποιες από τις ράμπες του πεζοδρομίου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αδύνατη. Τον Σεπτέμβριο, πριν το Φεστιβάλ Φιστικιού, διατέθηκαν επίσης δύο θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Λίγες εβδομάδες πριν η ίδια υπηρεσία τοποθέτησε πινακίδες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στα σημεία του πεζοδρομίου, όπου ομαλοποιήθηκε η πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια. Παρεμβάσεις σαφώς θετικές, μικρής έκτασης, που πρέπει όμως να συνεχιστούν.

Στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, με τα σημαντικότατα προβλήτα στην καθημερινότητα, η ανάγκη για παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ, κατοίκων του νησιού ή επισκεπτών, είναι επιτακτική πια. Η πρόσβαση σε κεντρικά σημεία όπως τα λιμάνια, σημεία πολιτισμού, τέχνης και αθλητισμού όπως το Λαογραφικό Μουσείο, ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Δημοτικό Στάδιο, θα πρέπει να είναι δεδομένη και απαλλαγμένη από κινδύνους.