Σύσκεψη εργασίας των δημάρχων Δημήτρη Μούρτζη, Ισιδώρας Παπαθανασίου - Νάννου και Ιωάννη Αθανασίου για τη μεταφορά των απορριμάτων.


Σύσκεψη εργασίας με θέμα την κατάθεση προτάσεων για τη μεταφορά των απορριμάτων από τους νησιωτικούς δήμους, που αποτελούν περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζη, η δήμαρχος Σαλαμίνας κυρία Ισιδώρα Παπαθανασίου - Νάννου, ο διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Σαλαμίνας κύριος Σταμάτης Βαφειαδάκης και ο δήμαρχος Αγκιστρίου κύριος Ιωάννης Αθανασίου. Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Aegina Portal ο κύριος Μούρτζης δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία θα καταθέσει προτάσεις στην Περιφέρεια και σε συναρμόδια υπουργεία, σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμάτων από νησιωτικούς δήμους στο λεκανοπέδιο.

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας κυρία Ισιδώρα Παπαθανασίου - Νάννου, εξηγώντας το αντικείμενο της συνεργασίας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων αποφάσισε και πρότεινε τη σύσταση ομάδας, που θα μελετήσει τη δυνατότητα οργάνωσης δικτύου μεταφοράς στερεών αποβλήτων των νησιών της Περιφέρειας Αττικής στις εγκαταστάσεις της ηπειρωτικής χώρας. "Εσείς πήρατε την πρωτοβουλία, μαζί με τον δήμαρχο του Αγκιστρίου και νομίζω ότι σας τιμά, να καταθέσουμε μία κοινή πρόταση γι' αυτό το αίτημα της μεταφοράς που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και το οποίο όχι μόνο περιβαλλοντικά μας πονάει και μας προβληματίζει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και έχει σαν αποτέλεσμα μία ιδιαίτερη επιβάρυνση των δήμων μας. Έτσι λοιπόν, θα πετύχουμε με αυτή την πρόταση θα πετύχουμε και τη μείωση του κόστους, που αυτό θα είναι επ' ωφελεία των κατοίκων, διότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει, είτε με τη μορφή αγοράς απορριμματοφόρων, είτε με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών", είπε η κυρία Νάννου.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν το ζήτημα είναι αφενός το κόστος της μεταφοράς, που πλέον είναι δυσβάσταχτο για τους νησιωτικούς δήμους και αφετέρου οι συνθήκες υγιεινής κατά τη διαδικασία της μεταφοράς, αφού όπως είναι γνωστό τα απορρίμματα μεταφέρονται με συμβατικά επιβατικά πλοία. Οι δήμαρχοι που συναντήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο του νησιού είναι όλοι μέλη αυτής της ευρύτερης ομάδας, που θα συνεδριάσει στις 10 Μαΐου, οπότε και θα κατατεθούν οι προτάσεις.

"Έχουμε κοινές προτάσεις που θα τις καταθέσουμε στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια και θα επιδιώξουμε αυτός ο τρόπος μεταφοράς να σταματήσει", δήλωσε ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Είπε επίσης ότι από την επικοινωνία που είχε με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων της Περιφέρειας, υπάρχουν κοινές θέσεις. Το πρώτο βήμα είναι η εξασφάλιση επιχορήγησης για τη μεταφορά των απορριμάτων, ενώ το επόμενο η κατάθεση πρότασης της μεταφοράς των απορριμάτων στο λεκανοπέδιο με πλοία, τα οποία θα δρομολογούνται αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό, κάτι αντίστοιχο με τη μεταφορά των καυσίμων, όπως δήλωσε ο κύριος Μούρτζης.

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας υπογραμμίζοντας ότι σήμερα: "μεταφέρονται τα απορρίμματα μαζί με τους επιβάτες", προσδιόρισε το όφελος από αυτή τη συνεργασία λέγοντας: "Όταν υπάρχει μία οργανωμένη και συνολική πρόταση, νομίζω ότι θα ακουστούμε και θα ανταποκριθούν στο αίτημά μας με πιο γρήγορους και πιο αποδοτικούς ρυθμούς, από ότι ο καθένας να πάει με ένα διαφορετικό τρόπο, μία διαφορετική σκέψη. Εξάλλου, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, λόγω ότι ακριβώς έχουμε αυτόν τον νησιωτικό χαρακτήρα".

"Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των τριών κοντινών νησιών", είπε ο δήμαρχος Αγκιστρίου κύριος Ιωάννης Αθανασίου, που συνεχάρη τον κύριο Μούρζη για την πρωτοβουλία και χαρακτήρισε ως πρωτάκουστο τα νησιά να κάνουν "εξαγωγή απορριμάτων", όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Αυτό το θέμα είναι τεράστιο. Τα βάρη τα οποία υπόκειται ο δήμος και κατ' επέκταση και ο πολίτης είναι πολλαπλά χρηματικά και σε ημέρες που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Είναι γεγονός ότι ο τρόπος της μεταφοράς δεν είναι ο καταλληλότερος. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε εκτεθειμένοι και πιθανόν να διασυρθούμε και στο δικαστήριο, πράγματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε σαν νησιά. Κάθε μήνα, κάθε δύο μήνες είμαστε σε τέτοιου είδους αίθουσες δικαστηρίων με τη διαχείριση των απορριμάτων. Εγώ, αυτά τα χρόνια που είμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχω κάνει τεράστιες προσπάθειες, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτύχαμε σημαντικά πράγματα. Το μόνο που επιτύχαμε ήταν να επιβαρύνουμε τον πολίτη, να επιβαρύνουμε τα νησιά μας με πρόσθετα οικονομικά βάρη. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή, όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε σήμερα και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png