Το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia στην Αίγινα. Έχει προγραμματίσει τέσσερεις ακόμη επισκέψεις μέχρι τον Οκτώβριο.


Το Κυπριακό κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, ένα πολυτελές πλοίο χωρητικότητας 800 επιβατών και μήκους 157 μέτρων κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής στην Αίγινα και αγκυροβόλησε έξω από το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το γεγονός ότι ένα κρουαζιερόπλοιο όπως το Salamis Filoxenia έχει εντάξει το λιμάνι της Αίγινας στο πρόγραμμά του μέχρι τον Οκτώβριο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το πλοίο αποβίβασε περίπου 380 τουρίστες στο νησί, ένας μέρος εκ των οποίων μετακινήθηκε με τρία πούλμαν που ανέμεναν στο λιμάνι προς τον Άγιο Νεκτάριο. Οι υπόλοιποι τουρίστες, αλλά και προσωπικό του πλοίου που ανέρχεται στα 229 άτομα αφιέρωσαν το χρόνο τους σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε δημιουργήσει στην προβλήτα των ιπταμένων, έναν περιφραγμένο ασφαλή χώρο υποδοχής με φορητό εξοπλισμό με δύο σεκιούριτι, για να προσεγγίζουν οι λάντζες που έφερναν τους τουρίστες. Το σημείο αυτό αποτέλεσε ουσιαστικά την είσοδο και την έξοδο των τουριστών και του προσωπικού του κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι της Αίγινας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης είπε ότι πρόκειται για μία πιλοτική προσπάθεια, μέχρι οι εγκαταστάσεις του κεντρικού λιμένα της Αίγινας να αποτελέσουν έναν πιστοποιημένο ενδιάμεσο προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια, με όλες εκείνες της παραμέτρους που ορίζει ο κώδικας ISPS.

Οι απαιτούμενες υποδομές αφορούν στη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού, μία κατασκευή μικρής κλίμακας, ενδεχομένως φορητής, την περίφραξη τμήματος του λιμένα, το ακτινοσκοπικό μηχάνημα ελέγχου των επιβατών, τη λειτουργία καμερών ασφαλείας, σύστημα αναγγελιών, πινακίδων, αυτόματης προσωρινής στάθμευσης οχημάτων και άλλα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ το Λιμενικό Ταμείο είχε ετοιμάσει δύο ακόμη εναλλακτικούς χώρους σε περίπτωση διαφορετικών καιρικών συνθηκών. Τώρα εξετάζεται κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψης του Salamis Filoxenia στην Αίγινα, να υπάρξει σε συνεργασία με άλλους φορείς,  υποδοχή των τουριστών με κάποιο event.