Η Αίγινα και ο σύλλογος Κομάντος '74 τίμησαν τον Σωτήριο Κασιμάκη. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του έγιναν στους Αγίους Ασωμάτους.


Τον ήρωα Σωτήριο Κασιμάκη τίμησε σήμερα η Αίγινα, με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Γιάννης Μπάρδης και δώρησε ο Σύλλογος Κομάντος '74. Η τελετή έγινε στο προαύλιο του της εκκλησίας των Αγίων Ασωμάτων όπου τοποθετήθηκε η προτομή, με μία σεμνή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση για τον πεσόντα στην Κύπρο, ήρωα ανθυπασπιστή καταδρομών της Α' Μ.Κ. Σωτήριο Κασιμάκη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κύριος Κυριάκος Κενεβέζος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αξιωματικοί της Α' Μ.Κ. και ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Αφάλης, καθώς και μέλη του συλλόγου Κομάντος '74.

Ο ήρωας Σωτήριος Κασιμάκης ήταν ένας εκ των καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών που συμμετείχε στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Νίκη". "Δεκατρία αεροσκάφη τύπου NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τον άριστο σχεδιασμό, τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων των αεροσκαφών να φθάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση και το γεγονός ότι όλα τους βάλλονταν. Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα από αυτά με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός, είκοσι επτά Λοκατζήδες και τέσσερις Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο Λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος". Έτσι περιγράφει, ένα μέρος της ιστορίας, ο σύλλογος Κομάντος '74, σημειώνοντας στη πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης ότι: "Ο τιμώμενος Ήρωας συμπολεμιστής μας Σωτήρης ήταν ο μόνος από τους είκοσι εννέα πεσόντες Ήρωες Καταδρομείς στην επιχείρηση "ΝΙΚΗ", που ήταν έγγαμος και είχε κόρη δεκαπέντε ημερών". Η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι κάτοικοι του νησιού, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, η εγγονή του Αλεξάνδρα ήταν εκεί για να τον τιμήσουν.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο του νεκρού Ήρωα από τον κύριο Παναγιώτη Αφάλη και στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια της προτομής που έγιναν από τον Δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη και τον κύριο Κυριάκο Κενεβέζο, πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας στην οικογένεια του ήρωα Σωτήριου Κασιμάκη, την οποία παρέλαβε η εγγονή του Αλεξάνδρα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία από τον Δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη, την ομιλία από τον κύριο Κυριάκο Κενεβέζο, πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Κομάντος 74' κύριο Παναγιώτη Αφάλη και εκ μέρους της οικογένειας η εγγονή του Σωτήριου Κασιμάκη, Αλεξάνδρα. Στην συνέχεια ο σύλλογος προσέφερε ένα τρίπτυχο από την Ελληνική, την Κυπριακή και την σημαία του Κομάντος '74, στον κύριο δήμαρχο, τον πρέσβη, στην οικογένεια και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Εφραίμ την οποία παρέλαβε το ιερατείο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την 26η προτομή που φιλοτέχνησε δωρεάν ο εικαστικός Γιάννης Μπάρδης και απομένουν ακόμη τρεις, για τους ήρωες καταδρομείς της επιχείρησης "Νίκη".

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, κάτοικοι της Αίγινας και της ευρύτερης περιοχής των Αγίων Ασωμάτων, όπως και το Δημοτικό Σχολείο, ενώ απέδωσαν τιμές το τοπικό Σύστημα Ναυτοπροσκόπων και παλιοί Αιγινήτες Καταδρομείς. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο κύριος Κυριάκος Κενεβέζος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Νίκος Οικονόμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτίωτης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Φίλιππος Τζίτζης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Γιώργος Μούρτζης, Θανάσης Λορέτζος, Ανάργυρος Τσούρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κύριος Μανώλης Λεούσης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png