Επιστρέφει στην παραλία της Αγίας Μαρίνας η Γαλάζια Σημαία για το 2018.


Μία από τις 519 Ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 1 σκάφος αειφόρου τουρισμού, που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2018 είναι και η παραλία της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα, που πέρυσι είχε χάσει λόγω έλλειψης ναυαγοσώστη. Η εκδήλωση της αναγγελίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 19:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο Παράλιο Άστρος, με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων του τουριστικού κλάδου.

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετική ερώτηση είχε κάνει ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κυριάκος Τρίμης, ενώ ενημέρωση προς το Σώμα για την πορεία του ζητήματος έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιώργος Μούρτζης. Η αίτηση της Αίγινας είχε γίνει δεκτή, καθώς πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους και τα υπόλοιπα κριτήρια. Όπως εξήγησε ο κύριος Μούρτζης, η υπογραφή της σύμβασης, για την τοποθέτηση του ναυαγοσώστη, η έλλειψη του οποίου στοίχισε πέρυσι την γαλάζια σημαία στην Αγία Μαρίνα, φέτος λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας θα μπορούσε να γίνει με την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου. Αυτό προφανώς έγινε, καθώς η παραλία της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Αίγινας βρίσκεται στη λίστα που διανεμήθηκε σήμερα το απόγευμα στους εκπροσώπους του Τύπου και περιλαμβάνει τις παραλίες που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2018.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.







Τα κριτήρια του προγράμματος:
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής. "Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png