Το παραδοσιακό κούρεμα των προβάτων στο Σφεντούρι.


Δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς συχνά. Είναι μία τεχνική που προέρχεται από την ανάγκη για την φροντίδα των προβάτων, καθώς η εποχή αλλάζει και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Η δουλειά πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Αυτή η σύναξη και η επανάληψη στην πορεία των χρόνων δημιούργησε την δική της παράδοση. Άλλωστε, όπως σε όλες της περιοχές της χώρας μας, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες που τύχαινε να πέσουν πάνω στην αλλαγή της εποχής αποκτούσαν μια ξεχωριστεί υπόσταση.

Το πρωί της Κυριακής, ο κτηνοτρόφος Γιάννης Χερουβείμ μας υποδέχθηκε για να παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό κούρεμα των Προβάτων στο Σφεντούρι και να καταγράψουμε εικόνες που για κάποιους ίσως είναι άγνωστες και για κάποιους άλλους ξεχασμένες. Ο ρυθμικός ήχος των ψαλιδιών, οι χαρούμενες φωνές από τα παιδιά που έπαιζαν τριγύρω και τα βελάσματα των προβάτων, συνέθεταν ένα αρμονικό μοτίβο με την ανοιξιάτικη φύση.
 
Όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το μεσημέρι. Τότε η κούραση της ημέρας θα καταλαγιάσει και θα ξεκινήσει το γλέντι, με τους κτηνοτρόφους του νησιού να εύχονται να είναι όλοι καλά και του χρόνου και να έχουν αυτοί και οι οικογένειες τους καλό καλοκαίρι.