Ρύθμιση θεμάτων πετρελεύσεων στην περιοχή αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Αίγινας.


Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Λιμεναρχείου Αίγινας, που αφορά στη ρύθμιση θεμάτων πετρελεύσεων στην περιοχή αρμοδιότητάς του. Την απόφαση υπογράφει ο λιμενάρχης Αντώνιος Θεοδώρου, υποπλοίαρχος Λ.Σ. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: Οι πετρελεύσεις όλων των πλοίων/σκαφών (αλιευτικών, επαγγελματικών, αναψυχής, κ.λπ) στην περιοχή αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Αίγινας και των Λιμενικών Αρχών Υπαγωγής του, θα διενεργούνται σύμφωνα με ανωτέρω (β) σχετική, καθώς και των λοιπών σχετικών διατάξεων, με γνώμονα την ασφάλεια της διαδικασίας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και με ευθύνη των οδηγών των βυτιοφόρων οχημάτων και των πλοιάρχων/κυβερνητών των, προς ανεφοδιασμό, πλοίων/σκαφών.

2. Για την διενέργεια των πετρελεύσεων με βυτιοφόρα οχήματα απαιτείται η προηγούμενη άδεια/έγκριση της Λιμενικής Αρχής, κατόπιν σχετικής αίτησης, στην οποία θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα κάτωθι: α) τα στοιχεία του οχήματος και του οδηγού που θα μεταφέρει τα καύσιμα, β) το τηλέφωνο επικοινωνίας αυτού,  γ) τα στοιχεία σκάφους που θα παραλάβει τα καύσιμα, δ) την ποσότητα και το είδος του καυσίμου, ε) το σημείο της πετρέλευσης και στ) την ημερομηνία και ώρα ανεφοδιασμού. Η εν λόγω αίτηση, θα κατατίθεται στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας και θα τυγχάνει έγκρισης ή μη πριν την έναρξη της διαδικασίας πετρέλευσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.







3. Απαγορεύεται οποιαδήποτε πετρέλευση εάν πρώτα δεν υπάρχει σχετική έγγραφη έγκριση από την Λιμενική Αρχή.

4. Απαγορεύεται η στάση, η στάθμευση και η διέλευση βυτιοφόρων οχημάτων στον λιμένα (φέροντα φορτίο ή κενά φορτίου), καθώς και στους λοιπούς χώρους της χερσαίας ζώνης λιμένα, πλην της περίπτωσης πετρέλευσης και μόνο για το χρονικό διάστημα της πραγματοποίησης της.

Οδηγίες - Διευκρινήσεις: 1. Για την ασφαλή διενέργεια των πετρελεύσεων από βυτιοφόρα οχήματα, με ευθύνη των πλοιάρχων/κυβερνητών των ανεφοδιαζόμενων πλοίων/σκαφών, θα λαμβάνονται υπόψη -σε κάθε περίπτωση- και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι ιδιαιτερότητες αυτής (πυκνότητα κυκλοφορίας πλοίων/σκαφών, γειτνιάζοντες χώροι, πλοία κ.λ.π), ενεργούντες πάντα σύμφωνα με τους κανόνες ναυτικής τέχνης, την επιστημονική τους κατάρτιση και εμπειρία και  εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. 2. Οι πετρελεύσεις θα διενεργούνται κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατ’ εξαίρεση και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι δυνατόν να επιτραπεί η πετρέλευση πλοίου/σκάφους και κατά την διάρκεια της νύχτας με την προϋπόθεση της πλήρους αιτιολόγησης  του επείγοντος στην σχετική αίτηση και εφόσον υφίσταται επαρκής φωτισμός του σημείου. 3. Ως  διάρκεια της  νύχτας καθορίζεται το χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή αυτού. Σε περίπτωση που η πετρέλευση ξεκινά κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά υπολογίζεται ότι η διάρκεια της θα είναι τέτοια ώστε να απαιτεί την συνέχιση της και μετά την δύση του ηλίου, τότε η εν λόγω πετρέλευση νοείται εξ’ αρχής ότι εκτελείται κατά την διάρκεια της νύχτας και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιου είδους. 4. Πριν από την έναρξη της πετρέλευσης οι υπεύθυνοι παροχής και παραλαβής καυσίμων οφείλουν να έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα και απαραίτητα μέτρα και να έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο υψηλότερος δυνατός βαθμός ασφάλειας και να αποφευχθούν/αποτραπούν τυχόν προβλήματα/σφάλματα προς αποφυγή πρόκλησης ρύπανσης του θαλασσίου ή/και του χερσαίου χώρου. 5. Κατά την διάρκεια της πετρέλευσης παραπλεύρως του ανεφοδιαζόμενου πλοίου/σκάφους και επί της προβλήτας δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλοία/σκάφη που εκτελούν θερμές ή ψυχρές εργασίες. 6. Όπου αναφέρεται ο όρος πετρέλευση στο παρόν ισχύει ο ορισμός σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.3 ανωτέρω (β) σχετικής.

Πετρελεύσεις εντός λιμένα Αίγινας και λιμένων αρμοδιότητας λιμεναρχείου Αίγινας - Λ/Φ Αγκιστρίου: 1. Η πετρέλευση όλων των πλοίων/σκαφών στους ήδη οριοθετημένους χώρους του λιμένα Αίγινας: α) προβλήτας Αγ. Νικολάου και β) προβλήτας περιοχής εισόδου οχημάτων λιμένα Αίγινας, σύμφωνα με την Αρ. Απόφασης 48/25-052015 Δ.Λ.Τ. Αίγινας, επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 2. Απαγορεύεται η πετρέλευση σε οιοδήποτε άλλο σημείο του λιμένα Αίγινας, εκτός αν προηγουμένως υπάρξει άδεια/έγκριση από την Υπηρεσία μας, συνεκτιμώντας τις επιβαλλόμενες κάθε φορά ανάγκες. 3. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η πετρέλευση στην περιοχή γύρω από το χώρο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ και σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων από αυτό. 4. Όσον αφορά οιοδήποτε άλλο λιμένα αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Αίγινας και των Λιμενικών Αρχών Υπαγωγής του, η πετρέλευση θα πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής άδειας/έγκρισης της Λιμενικής Αρχής συνεκτιμώντας τις ανάγκες και την ασφάλεια των σκαφών/πλοίων καθώς και του χώρου.

Υλικά και μέσα απορρύπανσης 1. Τα βυτιοφόρα οχήματα πρέπει να φέρουν όλα τα προβλεπόμενα, από την κειμένη Νομοθεσία, πιστοποιητικά, άδειες, έγγραφα που απαιτούνται, τον απαραίτητο εξοπλισμό πυρασφάλειας, καθώς και υλικά/μέσα καταπολέμησης της ρύπανσης ανάλογα με την μεταφορική τους ικανότητα.  Ενδεικτικά μέσα καταπολέμησης της ρύπανσης: - Βυτιοφόρα μεταφορικής ικανότητας έως οκτώ (08) m3.  Δύο (02) κουβάδες για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών. Ένα (01) πακέτο με εκατό (100) τεμάχια απορροφητικές πετσέτες – ικανή ποσότητα πριονίδι ή άμμο. 2. Οι οδηγοί των βυτιοφόρων οφείλουν κατά τη διάρκεια της παράδοσης καυσίμων να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους παραλαβής των πλοίων/σκαφών για την άμεση διακοπή της παροχής εφόσον χρειαστεί. 3. Τα μέσα και τα υλικά απορρύπανσης μπορούν εναλλακτικά να βρίσκονται σε άλλο όχημα συνοδείας  ή σε άλλο βυτιοφόρο που συμμετέχει στην παράδοση. 4. Ο οδηγός του βυτιοφόρου οχήματος και ο τυχόν βοηθός του οφείλουν να γνωρίζουν τις ενέργειες στις οποίους θα προβούν στην περίπτωση ρύπανσης και συγκεκριμένα: - Την ανάπτυξη και χρήση του διατιθεμένου εξοπλισμού καταπολέμησης ρύπανσης για τον καθαρισμό του χερσαίου ή του θαλάσσιου χώρου. - Τηλέφωνα για την ενημέρωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου και του φορτωτή. - Τηλέφωνα ανάγκης για την κλήση ενισχύσεων.

Τελικά: 1. Το Λιμενικό Φυλάκιο Αγκιστρίου που κοινοποιείται η παρούσα, εντέλλεται για την εφαρμογή και τον έλεγχο των διαλαμβανομένων στους λιμένες αρμοδιότητάς του κοινοποιώντας την παρούσα στους υπεύθυνους/ενδιαφερομένους. 2. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας που κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για την ενημέρωση των κυβερνητών των μονίμως ελλιμενιζόμενων πλοίων/σκαφών (αλιευτικών, επαγγελματικών, αναψυχής, κ.λπ) καθώς και  των διερχομένων. 3. Η Υπηρεσία μας στους παραβάτες, θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές/ποινικές κυρώσεις.  4. Να κοινοποιηθεί για άμεση εφαρμογή.-     Ο Λιμενάρχης
 
Υποπλοίαρχος Λ.Σ Θεοδώρου Αντώνιος
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png