Χωρίς λεωφορείο παραμένουν οι κάτοικοι στις Πόρτες. Καταγγέλλουν εμπαιγμό και δηλώνουν ξεχασμένοι.

 
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο δρόμος προς τις Πόρτες παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, τι να πει για τον δρόμο προς τον Κύλινδα και βέβαια την στάση λεωφορείου που βρίσκεται εκεί. Η μετάβασή με αυτοκίνητο από και προς τις Πόρτες είναι από μόνη της μια δοκιμασία λόγω της κατάστασης του δρόμου. Πόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, όταν σε αυτές τις συνθήκες προστεθεί και η έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας, μόνο όσοι μένουν εκεί μπορούν να το πουν.

Οι κάτοικοι των Πορτών και της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι το Ανιτσαίο, οι Λαζάρηδες και ο Κύλινδρας δοκιμάζονται συχνά από την έλλειψη συγκοινωνίας. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο σοβαρά, καθώς ήδη μετρούν τέσσερις μήνες χωρίς δημόσια ή δημοτική συγκοινωνία. Στις 2 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η βλάβη στο μικρό λεωφορείο που διαθέτει ο Δήμος και από τότε πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρησιμοποιούν ταξί. Αν είναι τυχεροί και έχουν χρήματα, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να υποχρεωθούν σε κάποιον που έχει αυτοκίνητο για να τους κατεβάσει μέχρι την Αίγινα. Το κόστος για την μεταφορά τους με ταξί είναι 18 ευρώ για τη διαδρομή μέχρι την Αίγινα και άλλα 18 ευρώ για την επιστροφή. Η ανεμική σύνταξη των κατοίκων που μένουν εκεί (οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι) δεν αντέχει τέτοιες μετακινήσεις.
 
Οι ίδιοι αναφέρουν το πρόβλημα του λεωφορείου, ως ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσουν, καθώς μιλούν συχνά για στην κακή ποιότητα των δρόμων, την εγκατάλειψη και την καθαριότητα. Γενικά, μιλώντας κανείς μαζί τους, αισθάνεται την αγάπη που νιώθουν για τις ομορφιές του τόπου, αλλά και την πίκρα τους για την απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει. Νιώθουν ξεχασμένοι, εξηγώντας ότι δεν τους επισκέφθηκε κανένας όλο αυτό το διάστημα. Είναι όμως αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, όπως είναι η συγκοινωνία. Και βέβαια, όπως εξηγεί ένας από τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας συγκοινωνία δεν θα πρέπει να φανταστεί κανείς μία ολοκληρωμένη καθημερινή συγκοινωνία, αλλά το μικρό αυτοκίνητο του Δήμου δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Αλλά ακόμη κι αυτό απουσιάζει.
 
Αυτή η ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Πορτών, στοιχίζει τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην αναγκαία αίσθηση της ασφάλειας, που πρέπει να αισθάνεται ένας πολίτης. Πολύ περισσότερο όταν όλοι ευαγγελίζονται την αποκέντρωση. Να γνωρίζει δηλαδή ο πολίτης, ότι μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό του ή να πάει τα παιδιά του στο σχολείου τους. Όσο γι' αυτό το τελευταίο, μία οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς τα παιδιά της υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο. Τα τέσσερα παιδιά που παραμένουν εξυπηρετούνται από γονείς, συγγενείς και φίλους. Πότε τα μεταφέρει ο ένας, πότε ο άλλος.
 
Το Aegina Portal έκανε χθες ένα ρεπορτάζ στη περιοχή, καθώς οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι από το πρόβλημα της συγκοινωνίας, η έλλειψη της οποίας συνεχίζεται. Να σημειώσουμε ότι πέρασε ένας μήνας, από την ενημέρωση - διαμαρτυρία που έκαναν οι κάτοικοι των Πορτών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Απριλίου. Τότε ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης είχε εξηγήσει τις δυσκολίες που υπάρχουν και το χρόνο που απαιτείται λόγω των διαδικασιών, ενώ είχε αποδώσει την καθυστέρηση και στην έλλειψη της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2018.
 
Οι κάτοικοι μιλώντας στην κάμερα του Aegina Portal εξήγησαν ότι "δεν πάει άλλο". Καθώς έρχεται το καλοκαίρι οι Πόρτες θα φιλοξενήσουν γιαγιάδες και εγγόνια που θα έρθουν να περάσουν το καλοκαίρι τους. Άνθρωοποι που θα πρέπει να πάνε στην Αίγινα για τα ψώνια τους, που θα πρέπει να πάνε στο γιατρό τους.

Οι τρεις ταβέρνες της περιοχής μοιραία αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς  η έλλειψη συγκοινωνίας αποθαρρύνει τους επισκέπτες.
 
Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν να νοικιαστεί ένα όχημα από τον Δήμο για να εκτελεί την μεταφορά και να πληρώνουν εισιτήριο.
 
Σε επικοινωνία σήμερα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Παναγιώτη Μαρμαρινό, είπε ότι το όχημα βρίσκεται στην Αθήνα για επισκευή. Πρώτα θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος για την βλάβη από την εταιρία που θα αναλάβει τη επισκευή. Μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία για την επαναλειτουργία του.
 
Το βέβαια είναι ότι η επίσκεψη στις Πόρτες με την ευκαιρία ενός προβλήματος, ανέσυρε πολλά ακόμη: χορταριασμένους δρόμους, κακοτράχαλους σε πολλά σημεία, έλλειψη ασφάλειας και έλλειψη δομών. Στον Κύλιδρα συναντήσαμε και το κτήριο του παλιού αγροτικού ιατρείου, φυσικά ήταν κλειστό, χορταριασμένο και εκτός λειτουργίας. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png