Σε άθλια κατάσταση το ΕΚΠΑΖ. Ακόμη και οι λήψεις για το ρεπορτάζ ήταν αδύνατες λόγω της δυσωδίας.


Εικόνες που παραπέμπουν σε πλήρη εγκατάλειψη και εγκαταστάσεις που δεν πληρούν κανέναν κανονισμό υγιεινής, κατέγραψε σήμερα η κάμερα του Aegina Portal στο ΕΚΠΑΖ. Η δυσωδία στους χώρους των εσωτερικών εγκαταστάσεων ήταν τόσο έντονη και αποκρουστική, που δεν ήταν εφικτό να παραμείνει κανείς περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. Η πρώτη αίσθηση που έχει κανείς είναι η έλλειψη αποψίλωσης στους ανοιχτούς χώρους και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται. Όμως τελικά αυτό είναι το λιγότερο. Στο ΕΚΠΑΖ έχει κοπεί το ρεύμα και δεν υπάρχει νερό. Η μυρωδιά της σήψης είναι έντονη, όπως και η γενική ακαταστασία από συσκευασίες, παλιά αντικείμενα, σκουπίδια, βρώμικα πλακάκια στα πατώματα, χαρτοκιβώτια που τα περιτριγυρίσουν οι μύγες.

Σήμερα το πρωί ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος διαχειριστής του ΕΚΠΑΖ κύριος Παύλος Μπήτρος. Μιλώντας στο Aegina Portal είπε ότι εκδιώχθηκε το 2013, επέστρεψε όμως δικαιωμένος. Είπε ότι σήμερα ξεκινά η εκκαθάριση του χώρου ώστε να βοηθηθούν τα ζώα που βρίσκονται εκεί, ενώ την περίθαλψη θα αναλάβουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Διώνη και η Αλκυόνη. Ο κύριος Μπήτρος είπε ότι δεν ασχολείται πια με τα δικαστικά (εννοώντας την δικαστική διαμάχη που είχε προηγηθεί) και θα ασχοληθεί μόνο με το κέντρο. Άλλωστε, σήμερα το πρωί ο κύριος Μπήτρος και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που ήταν μαζί του, συνοδεύτηκαν από την αστυνομία για την εκτέλεση δικαστικής απόφασης και την απομάκρυνση του ανθρώπου που διαβιούσε εκεί.

Στο Aegina Portal μίλησαν επίσης ο κύριος Δημήτρης Σταυράκης, φροντιστής άγριας ζωής στην ΑΝΙΜΑ και η κυρία Μπέτσου ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Διώνης. Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ στους χώρους του ΕΚΠΑΖ σήμερα ήταν ανέφικτο λόγω των συνθηκών και ειδικά της δυσοσμίας που επικρατεί. Το νερό είναι ελάχιστο και το ηλεκτρικό ρεύμα κομμένο εδώ και καιρό. Μέλημα των διαχειριστών είναι να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τα ζώα. Κάποια από αυτά θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στην ΑΝΙΜΑ για να τα εξετάσει ο κτηνίατρος. Στην ερώτηση πόσο μπορεί να έχει επηρεάσει την υγεία των ζώων η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑΖ η κυρία Μπέτσου απάντησε ότι μπορεί να πει μόνο επιφανειακά σε αυτό που βλέπουν, "Από εκεί πέρα σίγουρα οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν είναι σωστές. Έχουμε ζώα που είναι υδρόβια και θα πρέπει να έχουν νερό και δεν έχουν νερό, δεν υπάρχει ρεύμα με αποτέλεσμα τα κρέατα που έρχονται να σαπίζουν και να τρώνε όλα τα ζώα σάπια κρέατα. Πέρα από τους γύπες που ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι πτωματοφάγα, έχουμε και άλλα ζώα που δεν χρειάζεται να τρώνε αυτού του είδους την τροφή".

Τις επόμενες ημέρες το χώρο θα επισκεφθούν και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Κρήτης, που θα μελετήσουν του γύπες.

Εκτενές, πρόσφατο ρεπορτάζ για το θέμα που ΕΚΠΑΖ είχε κάνει τον Απρίλιο η Εφημερίδα των Συντακτών και η Βάση Παναγοπούλου.
Η ιστοσελίδα zoosos.gr δημοσιεύει το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του κ. Παύλου Μπήτρου.
Άρθρο από την ιστοσελίδα zoosos.gr που αφορά στην απάντηση του κυρίου Γ. Πουλόπουλου για την κατάσταση στο ΕΚΠΑΖ (Μάρτιος 2018).

Το ζήτημα του ΕΚΠΑΖ έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την σωτηρία των ζώων που βρίσκονται εκεί και το δεύτερο το κτιριακό πρόβλημα για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ανακατασκευή του κτηρίου από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Ωστόσο, υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο και αφορά το ύψος των λογαριασμών που δεν έχουν πληρωθεί για το ρεύμα ή το νερό. Το ύψος αυτών των ποσών είναι άγνωστο μέχρι αυτή τη στιγμή. Στο παρελθόν αντίστοιχα ζητήματα είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΠΑΖ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png