Μέχρι την Κυριακή θα συνεχίσουν οι εθελοντές στο ΕΚΠΑΖ. Ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τι αναφέρει η κτηνιατρική έκθεση.


Κοινό Δελτίο Τύπου, στο οποίο επισυνάπτεται η κτηνιατρική έκθεση αυτοψίας στο ΕΚΠΑΖ, απέστειλαν πριν από λίγο το Anima και η Διώνη. Περιγράφονται οι προτεραιότητες και οι ενέργειες που έχουν κάνει ή προγραμματίζουν να κάνουν οι εθελοντές των δύο φορέων για την σωτηρία των ζώων. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά πιεστικές και απαιτείται άμεση κινητοποίηση του επίσημου φορέα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, η ανάγκη για παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επιτακτική. Το Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι:

Εδώ και δεκαπέντε μέρες η ΑΝΙΜΑ σε συνεργασία με τους εθελοντές της ΔΙΩΝΗΣ έχουμε αναλάβει εθελοντικά την σίτιση και τη φροντίδα των 180 περίπου ζώων που έχουν απομείνει στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα. Τα ζώα , όπως καταγράφηκε και στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αλλά και στην έκθεση αυτοψίας των κτηνιάτρων μας, διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες, σε χώρους ιδιαίτερα ρυπαρούς και χωρίς καμία κτηνιατρική περίθαλψη. Οι εθελοντές μας απομάκρυναν τα ζώα από τους εσωτερικούς χώρους, φρόντισαν να καθαρίσουν ένα μέρος των ξερών χόρτων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι εξωτερικοί κλωβοί και επίσης επί δεκαπέντε μέρες εν μέσω ζέστης και θέρους φροντίζουν να υπάρχει κάθε μέρα για όλα επαρκές νερό, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο μιας και οι σωλήνες ύδρευσης είναι κατεστραμμένοι και δεν υπάρχει ρεύμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης επί δυο εβδομάδες εξασφαλίζουμε τροφές για όλα τα ζώα, μέσω δωρεών, οι οποίες μεταφέρονται στον Πειραιά από τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ και φορτώνονται στο πλοίο. Σημειωτέον ότι για τους γύπες και μόνον χρειάζονται 150 κιλά κοτόπουλα την εβδομάδα.

Στον χώρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται πτηνά που το καθεστώς προστασίας τους είναι ιδιαίτερα αυστηρό, όπως ένας μαυρόγυπας, 35 όρνια, ένας κραυγαετός, τρείς αργυροπελεκάνοι. Επίσης δύο ροδοπελεκάνοι, ένας μπούφος και δύο γερακίνες, εννέα πελαργοί, εννέα φλαμίνγκο, κύκνοι, χήνες, πάπιες, φασιανοί , μια αλεπού, δύο αγριογούρουνα. Και αρκετοί παπαγάλοι και αμερικάνικες νεροχελώνες.
Εξ αρχής ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην κατάσχεση των ζώων αυτών και την ανάθεση της φροντίδας και μεταφοράς τους, των μεν απελευθερώσιμων προς απελευθέρωσιν των δε ανάπηρων σε χώρους που να πληρούν συνθήκες ευζωίας, σε ένα σχήμα φορέων που να διαθέτει την απαραίτητη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού επιστημονική συγκρότηση. Το αίτημά μας δεν έχει βρει μέχρι σήμερα ανταπόκριση, βλέπουμε αντιθέτως να παγιώνεται εκεί μια κατάσταση όπου κανείς δεν είναι θεσμικά υπεύθυνος και κάποιοι θέλουν να παραμείνουν τα ζώα εκεί δίκην ζωολογικού κήπου , χωρίς προοπτική ελευθερίας. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της εξέλιξης.

Δηλώνουμε λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τροφές και εθελοντική εργασία στον χώρο μέχρι και την προσεχή Κυριακή. Από την Δευτέρα αποσύρονται οι εθελοντές και δεν ξαναστέλνουμε τρόφιμα, μέχρι να μας καλέσει να το επαναλάβουμε ένας επίσημος θεσμικός φορέας, ο οποίος και θα έχει αναλάβει την μεταφορά και απελευθέρωση των ζώων αυτών. Με μεγάλο πόνο ψυχής παίρνουμε αυτή την απόφαση, γιατί βλέπουμε ότι η παρουσία μας εκεί βολεύει την διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης και την μετατροπή του χώρου σε άθλιο ζωολογικό κήπο.

Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι αλλά θα συνεχίσουμε την εθελοντική μας προσφορά όταν υπάρξει μια προοπτική ελευθερίας και ευζωίας για τα πολύτιμα αυτά πλάσματα.

Το κείμενο της έκθεσης αυτοψίας στο ΕΚΠΑΖ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png