Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά μας προσκαλούν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. [upd] Αναβάλλεται.


Τη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 28-30 Σεπτεμβρίου, καιρού θέλοντος βέβαια, η εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά μας προσκαλούν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα μνημεία και στον πολιτισμό. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό, διοργανώνοντας παράλληλα ποικίλες εκδηλώσεις και επικοινωνιακές δράσεις. Οι εκδηλώσεις περιστρέφονται γύρω από ένα θέμα και η κάθε χώρα επιλέγει το δικό της. Στην Ελλάδα για την διετία 2017/18 το θέμα είναι ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει ένα αφιέρωμα στην Αρχαία Αίγινα και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την πόλη, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχουν αποκαλύψει οι ανασκαφικές έρευνες . Η παρουσίαση θα συνδυαστεί με περιήγηση στο λόφο της Κολώνας όπου βρίσκονται ορατά κατάλοιπα του ιερού του Απόλλωνα.

Η παρουσίαση με τίτλο "Γνωριμία με την Αρχαία Πόλη της Αίγινας" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, 10.30 – 12, από την αρχαιολόγο Σοφία Μιχαλοπούλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Στη συνέχεια το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην περιήγηση που διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διοργανώνει παρουσίαση και υποβρύχια ξενάγηση στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αίγινας, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας.

Την Παρασκευή 28/9, ώρα 7.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας "Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας και η συμβολή τους στην ακμή της πόλης". Παρουσίαση των καταλοίπων της αρχαίας λιμενικής εγκατάστασης της Αίγινας από την αρχαιολόγο Δέσποινα Κουτσούμπα.

Το Σάββατο 29/9, ώρα 13.30 και 16.30. Δύο ξεναγήσεις με μάσκες και βατραχοπέδιλα στον κρυπτό λιμένα Αίγινας (παραλία Αύρα). Ραντεβού στην είσοδο της περίφραξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας.

Κυριακή 30/9, ώρα 10.00 και 12.00
Δυο ξεναγήσεις με μάσκες και βατραχοπέδιλα στα βυθισμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην παραλία της Κολώνας. Ραντεβού στο κέντρο της παραλίας Κολώνα (Ξεφλούδα).
Για τη συμμετοχή στις υποβρύχιες ξεναγήσεις είναι απαραίτητα: 1. μάσκα, 2. αναπνευστήρας, 3. βατραχοπέδιλα.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

[upd] Λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων οι εκδηλώσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων στην Αίγινα για το τριήμερο 28-29-30 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναβάλλονται και θα οριστεί νέα πρόσφορη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.