Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση για τον καθαρισμό του λιμανιού της Αίγινας.


Οι καλές καιρικές συνθήκες στην Αίγινα, η ηλιοφάνεια και οι ασθενείς άνεμοι, βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί μία υποβρύχια δράση καθαρισμού στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Πιο συγκεκριμένα μία ομάδα αυτοδυτών από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Aegean Rebreath σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA ανέσυραν από τον βυθό της Αίγινας μεγάλο όγκο κάθε λογής αντικειμένων, που είχαν πεταχθεί στον βυθό σαν σκουπίδια.

Η δράση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίγινα, είναι μέρος του προγράμματος "Καθαρά Νησιά", που υλοποιείται σε επτά νησιωτικές περιοχές με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη. Όπως αποδείχθηκε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αναγκαίες και βοηθούν σημαντικά το επιβαρυμένο υποθαλάσσιο περιβάλλον, πόσο περισσότερο όταν πρόκειται για ένα λιμάνι με μεγάλη επισκεψημότητα, όπως αυτό της Αίγινας. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλιέων, τοπικών συλλόγων και του ευρύτερου κοινού. Στους καθαρισμούς θα χρησιμοποιηθεί ειδικό πρωτόκολλο καταγραφής των απορριμμάτων ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Την επιχείρηση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Καραγιάννης. Αύριο το πρωί αυτοκίνητο της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα απομακρύνει τα αντικείμενα από τη προβλήτα του Αγίου Νικολάου όπου και έχουν συγκεντρωθεί.

Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας.

O Πρόεδρος κ. Σκαλτσιώτης Α. Γεώργιος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας ευχαριστούν την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού, η οποία κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας, ανταποκρίθηκε άμεσα ως προς την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης δέκα (10) ατόμων και του συνοδευτικού τους οχήματος της ομάδας Δράσης Aegean Rebreath, με τη χορηγία δωρεάν εισιτηρίων για την 7ην Οκτωβρίου 2018.