"Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα" στη Ρέμβη. Από το Ι.Ο.ΑΣ. με την συμπαράσταση του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας.


Επιτυχημένο ήταν για μία ακόμη χρονιά, το event που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο cafe - bar "Ρέμβη" από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και ομάδα εθελοντών από την Αίγινα, με την συμπαράσταση του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας. Πρόκειται για την εθελοντική δράση "Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα". Όπως εξήγησε ο συντονιστής της δράσης στο νησί κύριος Φίλιππος Αντωνίου, ήταν η 12η "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα" στην οποία 30 πόλεις Πανελλαδικά ανέλαβαν δράση και συμμετείχαν 31 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Η ενέργεια πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί παίρνουν κάθε χρόνο μέρος στην "Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα" του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς", μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. στην Αίγινα βρέθηκαν και φέτος στο cafe Ρέμβη για να ενημερώσουν σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον "Οδηγό της Παρέας", που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Το μήνυμα της βραδιάς είναι: "Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… ο οδηγός της παρέας", ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και καλέσει ένα ταξί, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Η 12η "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα" διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς" με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία -όπως κάθε χρόνο- διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Ι.Ο.ΑΣ. πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).