Την ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι στάσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, δίνει η νέα πρόσκληση του προγράμματος "Φιλόδημος ΙΙ".


Όπως είναι εμφανές, αρκετές από τις στάσεις που χρησιμοποιεί το επιβατικό κοινό στην Αίγινα για την μετακίνησή του (όταν βεβαίως είναι διαθέσιμη η συγκοινωνία) είναι σε κακή κατάσταση. Κάποιες από αυτές είναι ελλιπείς και κάποιες άλλες παλιές ή κατεστραμμένες. Η πρόσκληση V του προγράμματος "Φιλόδημος ΙΙ" του Υπουργείου Εσωτερικών, δίνει την δυνατότητα στους δήμους όλης της χώρας προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων,για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Σε Δήμους με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 15.000 κατοίκων ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 20.000 ευρώ για τον εξοπλισμό έως 10 στάσεων. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ορίστηκε η 30η Απριλίου 2019. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 30η Ιουνίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δήμων. Η παράταση δίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο Aegina Portal.



Πιο συγκεκριμένα, επιλέξημη είναι κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων των δήμων (πχ. καθίσματα σταθερά ή ανακλινόμενα, φωτισμός, καλάθι αχρήστων), που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών, και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του επιβατικού κοινού. Οι τύποι των στεγάστρων που μπορούν να επιλεγούν εί ναι τρεις. Ο τύπος Α, ο τύπος Β, και ο τύπος Γ. Τύπος Α: Είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,20μ. και άνω και τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 2,70 και άνω. Η οπίσθια όψη (πλάτη) δύναται να είναι από διαφανές αντιβανδαλιστικό, άθραυστο πλαίσιο, το αριστερό (όπως παρατηρείται από τον δρόμο) κάθετο προς την γραμμή του πεζοδρομίου τμήμα θα είναι πλήρως καλυμμένο από πλαίσιο, ενώ το δεξιό κάθετο τμήμα δύναται να είναι καλυμμένο κατά πλάτος κατά το ήμισυ από διαφανές αντιβανδαλιστικό, άθραυστο πλαίσιο. Το στέγαστρο έχει κάθισμα τουλάχιστον τριών θέσεων, σταθερό ή ανακλινόμενο. Τύπος Β: Είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,00μ. έως 1,19μ. και τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 1,80 έως 2,69μ. Δύναται να υπάρχει μόνο οπίσθια όψη (πλάτη) πλήρως κλειστή από διαφανές πλαίσιο. Αριστερά και δεξιά το στέγαστρο θα είναι τελείως ανοικτό (για την ελεύθερη διακίνηση των πεζών). Ο τύπος αυτός μπορεί να εξοπλιστεί μόνο με ανακλινόμενο κάθισμα. Τύπος Γ: Είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,00 έως 1,19μ και τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 1,60μ έως 1,79μ. Στον τύπο αυτό των στεγάστρων δεν τοποθετείται οπίσθια όψη (πλάτη) ούτε αριστερό και δεξιό τμήμα (θα είναι τελείως ανοικτά για την ελεύθερη διακίνηση των πεζών). Στον τύπο αυτό απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε καθίσματος. Οι δαπάνες θα πρέπει να αφορούν τη δημιουργία ή αναβάθμιση στάσεων που προβλέπονται σε εγκεκριμένες γραμμές (αστικές ή δημοτικές).

Στην περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για την προμήθεια εξ’ ολοκλήρου, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δηλώνει στην παραπάνω απόφασή του, ότι θα καλύψει με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που προκύπτει.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png