14ο ανοιχτό σπορείο από την τοπική ομάδα της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι".


Για 14η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Πύργο του Μαρκέλλου, η δράση της τοπικής ομάδας, της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι", που αφορά στην προσφορά παραδοσιακών σπόρων για τον καλοκαιρινό κήπο και βέβαια το χειμωνιάτικο σπορείο, μαζί με καλλιεργητικές συμβουλές και πρακτικές. Οι εθελοντές της ομάδας μοίρασαν και φέτος γλαστράκια, που περιείχαν σπόρους διαφόρων ειδών. Τον Απρίλιο γίνεται μία ακόμη γιορτή στον ίδιο χώρο, και τότε τα γλαστράκια επιστρέφονται και χαρίζονται σε όλους όσους συμμετέχουν. Οι δύο βασικοί άξονες που διέπουν αυτή την πρωτοβουλία, είναι η προώθηση της ιδέας της ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων μεταξύ των καλλιεργητών και η διατήρησή της μακριά από τα εμπορικά πρότυπα και το οικονομικό κέρδος.

Η ομάδα του Πελίτι Αίγινας πραγματοποιεί δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο σε σχολεία του νησιού, όσο και με άλλες εκδηλώσεις, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία της Αίγινας. Κατά τη διάρκεια του σπορείου, οι επικεφαλής των ομάδων δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για την κάθε μία ποικιλία ξεχωριστά, ενώ χρήσιμες πληροφορίες παρουσιάζονται από την ομάδα και σε εκδηλώσεις κατά την χειμερινή περίοδο. Νέοι και παλιοί καλλιεργητές βρέθηκαν μαζί, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες, φύτεψαν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών.

Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι ξεκίνησε την άνοιξη του 1995, είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε τρεις θεματικές ενότητες τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα και τη δημιουργία μιας οικολογικής κοινότητας.