Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αίγινα, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου.

 
Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, προσκεκλημένος του Δήμου Αίγινας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Τον Αμερικανό πρέσβη υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Αίγινας, όπου έφτασε με τον πλοίο Φοίβος, ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας κυρία Καίτη Σαλπέα, ο λιμενάρχης κύριος Αργύρης Φραγκούλης, ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος και ο ιατρός κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος. Η πρώτη στάση του Αμερικανού πρέσβη ήταν στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου της Αίγινας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την παραδοσιακή αγορά και είδε ένα γλυπτό του Νεκτάριου Κοντοβράκη και ακολούθως τον Μητροπολιτικό Ναό όπου τον ξενάγησε ο εφημέριος του ναού, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης. Εκεί, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ενημερώθηκε για τις ιστορικές στιγμές της γέννησης του νεώτερου ελληνικού κράτους, της Αίγινας ως πρώτης πρωτεύουσας, ενώ είδε από κοντά το στασίδι του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Ακολούθως επισκέφθηκε ένα ακόμη ιστορικό σημείο της Αίγινας, ένα κτήριο της Καποδιστριακής περιόδου: το Κυβερνείο. Εκεί ενημερώθηκε για τα ιστορικά στοιχεία του κτηρίου, αλλά και για την πρόοδο των εργασιών από την υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στην συνέχεια περπάτησε μαζί με την συνοδεία του σε γραφικούς δρόμου του κέντρου και περνώντας από τον Πύργο του Μαρκέλλου, έφτασε στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Εκεί επισκέφθηκε κτήριο που στεγάζεται το παράρτημα στην Ελλάδα του πανεπιστημίου Drury και συνομίλησε με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη και την τελετή των αποκαλυπτηρίων
 
Κατόπιν, επέστρεψε στον κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, όπου μπροστά από τον χώρο που έχει εγκατασταθεί το μνημείο του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάο, είχαν τοποθετηθεί τα καθίσματα των προσκεκλημένων και το βήμα, από όπου εκφωνήθηκαν οι λόγοι της τελετής. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης και ο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάια. Τιμές απέδωσε ο φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, που παιάνισε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.
 
Την τελετή των αποκαλυπτηρίων παρακολούθησαν ο βουλευτής της περιφέρειάς μας κ. Θοδωρής Δρίτσας, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η κυρία Ελένη Σταματάκη επίσης βουλευτής της περιφέρειάς μας, η Περιφερειάρχης κυρία Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδης, o Κωνσταντίνος Βελέντζας πρόεδρος του ομίλου  European Dynamics, ο Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, μέλη της διοίκησης του δήμου Αίγινας και της Δημοτικής Αρχής, οι διοικητές των σωμάτων ασφαλείας του νησιού, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png