Καθελκύστηκε σήμερα το τελευταίο τμήμα του αγωγού από το Λεόντι. Επίσκεψη της Βάσως Θεοδωρακοπούλου.


Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που κατέγραψε σήμερα το πρωί η κάμερα του Aegina Portal στο εργοτάξιο του υποθαλάσσιου αγωγού στο λιμάνι του Λεοντίου. Όπως μπορείτε και στο video, τα μεγάλα τσιμεντοστρώματα, που θα σκεπάσουν και θα προστατέψουν τον αγωγό όταν αυτός ποντιστεί είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος και βάρος και κατασκευάζονται εκεί. Τα τεράστια τσιμεντοστρώματα θα σκεπάσουν τον αγωγό για να τον θωρακίσουν από άγκυρες ή αλιευτικά εργαλεία που μπορεί να ξεσείρουν και να του προκαλέσουν ζημιά.

Αφού ο αγωγός τοποθετηθεί στον πυθμένα, ένα ειδικά κατασκευασμένο τηλεχειριζόμενο πλαίσιο, με υδραυλικά και άλλα ειδικά συστήματα, θα κατεβάζει και θα σκεπάζει κομμάτι - κομμάτι τον αγωγό. Αυτό είναι και το πιο χρονοβόρο τμήμα της διαδικασίας της πόντισης.

Η σημερινή ημέρα, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ένα από τα χρονικά ορόσημα του έργου, καθώς έγινε η καθέλκυση και η μεταφορά του τελευταίου τμήματος του αγωγού, που είχε συγκολληθεί την προηγούμενη περίοδο στο εργοτάξιο του Λεοντίου.

Το εργοτάξιο του Λεοντίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Βάσω Θεοδωρακοπούλου, η οποία συνοδευόταν από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Αθανάσιο Μοσχολέα. Η κυρία Θεοδωρακοπούλου συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη και στελέχη της Τεχνικής Εταιρίας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. που κατασκευάζει το έργο, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργο Σκαλτσιώτη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρη Καραγιάννη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιο Θεριανό.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου μιλώντας στο Aegina Portal δήλωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Αίγινα, γιατί και μετά τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, δόθηκαν οι αδειοδοτήσεις παραχώρησης παραλίας και συνεχόμενου θαλασσίου χώρου και πυθμένα και στην νήσο της Σαλαμίνας. Επομένως, σήμερα προχωράμε και στην επόμενη φάση του έργου.

Τελειώνει η καθέλκυση και η όδευση προς την αποθήκευση στην Σαλαμίνα του τελευταίου κομματιού του αγωγού και περνάμε πια σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για τις διαδικασίες της πόντισης. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αίγινα και θα κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες προσπάθειες, για να ολοκληρωθεί σύντομα και να φτάσει το πολυπόθητο αγαθό στους Αιγινήτες. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία της Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων, τον διευθυντή μας τον κ. Μοσχολέα, τον ανάδοχο του έργου τον κ. Κωνσταντινίδη, τον δήμο της Αίγινας, το Λιμενικό Ταμείο, τον Δήμο της Σαλαμίνας και το Λιμενικό Ταμείο της Σαλαμίνας για όλες τις ενέργειες και την καλή συνεργασία που είχαμε".

Ιδιαίτερα σημαντικές οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά ποίες είναι οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν: "Σήμερα είναι μία πολύ ευτυχισμένη ημέρα για εμάς, διότι τελειώσαμε τα τμήματα του αγωγού, τα οποία προκατασκευάστηκαν στην Αίγινα και το τελευταίο κομμάτι μόλις καθελκύστηκε και οδεύει προς Σαλαμίνα για την αποθήκευσή του".

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι η πόντιση του αγωγού θα ξεκινήσει από την πλευρά της Σαλαμίνας, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στα φρεάτια στα δύο άκρα του αγωγού, δηλαδή στο Λεόντι και στην Πέρανι της Σαλαμίνας.

Τέλος, η κάμερα του Aegina Portal κατέγραψε την εκσκαφή του φρεατίου στο Λεόντι. Όπως μπορείτε να δείτε στο video από εκείνο το σημείο θα συνδεθεί ο αγωγός. Να υπενθυμίσουμε ότι η αδειοδότηση για το Λεόντι ήταν έτοιμη από το καλοκαίρι, ενώ για το σημείο της εισόδου στην Σαλαμίνα εξασφαλίστηκε δύο εβδομάδες πριν με υπουργική απόφαση.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png