Ξεκινάει από αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Αίγινα.


Με ένα ειδικά ναυλωμένο οχηματαγωγό που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αίγινας σήμερα το απόγευμα, έφτασαν τα βυτιοφόρα οχήματα που εφοδιάζουν αυτές τις ώρες τα πρατήρια καυσίμων στην Αίγινα με το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα διατίθεται στους καταναλωτές από αύριο το πρωί. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής τιμή στην οποία θα κυμανθεί η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στο νησί, κάτι το οποίο θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι κάτοικοι του νησιού που επισκέπτονταν τις τελευταίες μέρες τα πρατήρια υγρών καυσίμων για να πληροφορηθούν τη φετινή τιμή του, αλλά και την ημέρα που θα ξεκινήσει η διάθεση του. Για το άνοιγμα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του φετινού χειμώνα, που έγινε πριν λίγες μέρες στις περιοχές ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά, το γραφείο Τύπου της Νομαρχίας εξέδωσε τις ακόλουθες συμβουλές προς τους καταναλωτές:

1. Ο παραλήπτης θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε παρών κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης.

2. Θα πρέπει να γίνεται προμέτρηση της δεξαμενής του πετρελαίου θέρμανσης από τον παραλήπτη του καυσίμου με τη διαβαθμισμένη βέργα τοποθετημένη κάθετα στον πυθμένα της δεξαμενής.

3. Να μην λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη του μετρητή του βυτιοφόρου διότι ακόμα και στην περίπτωση ακριβούς λειτουργίας του είναι δυνατόν να παραμείνει ποσότητα πετρελαίου στον σωλήνα παράδοσης του βυτιοφόρου και να μην διοχετευθεί στη δεξαμενή.


4. Μετά το πέρας της παράδοσης να γίνεται επιμέτρηση της δεξαμενής αφού περάσουν λίγα λεπτά. Η μετρούμενη διαφορά των τιμών προμέτρησης – επιμέτρησης δείχνει την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που παρελήφθη. Να ζητείται από τον κατασκευαστή της δεξαμενής να παρέχει έγγραφη βεβαίωση για την χωρητικότητα της δεξαμενής και την ακρίβεια της διαβαθμισμένης βέργας για άρση κάθε τυχόν αμφιβολίας

5. Να αναγράφονται στο σχετικό παραστατικό οπωσδήποτε οι ενδείξεις προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση του παραλήπτη για την παραληφθείσα ποσότητα ή άλλη πρόσθετη συναλλαγή π.χ. επιστροφή χρηματικής διαφοράς στον πελάτη, προσθήκη επιπλέον ποσότητας πετρελαίου λόγω λάθους κλπ

6. Σε περίπτωση που η δεξαμενή πετρελαίου φέρει προσαρμοσμένο εξωτερικό δείκτη μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου να γίνεται μετά την παράδοση και έλεγχος με τη διαβαθμισμένη βέργα προκειμένου να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα της μέτρησης. Η ενέργεια αυτή απαιτείται, γιατί έχει αναφερθεί από καταναλωτές απόπειρα παραπλάνησής τους κατά την παραλαβή με την αφαίρεση του καλύμματος του εξωτερικού δείκτη μέτρησης και την προσθήκη με σύριγγα μέσα στο σωλήνα του δείκτη ειδικής χημικής ουσίας, η οποία διογκώνει το πετρέλαιο μέσα στον δείκτη με αποτέλεσμα να δίνει ένδειξη μεγαλύτερη αυτής που αντιστοιχεί στην ποσότητα που έχει διοχετευθεί στη δεξαμενή.

7. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιουδήποτε τεχνάσματος κατά την παραλαβή του πετρελαίου συνιστάται στους καταναλωτές να καλούν άμεσα την οικεία αστυνομική αρχή πριν την υπογραφή του παραστατικού και την απομάκρυνση του βυτιοφόρου, να γίνεται γραπτή κατάθεση για το συμβάν παρουσία των Αστυνομικών Οργάνων και να καταγγέλλεται το περιστατικό στο γραφείο εξυπηρέτησης του Πολίτη της Νομαρχίας Πειραιά στον αριθμό 1570.

Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή καθ’ όλη την περίοδο διακίνησης και εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος στη Νομαρχία Πειραιά θα πραγματοποιήσουμε επισταμένους ελέγχους κατά τη διάρκεια της διακίνησης και εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή ευθύνης μας. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε να μετάσχουν με τον τρόπο τους και οι συμπολίτες μας καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους και δε θα πρέπει να διστάζουν ούτε στιγμή να προσφεύγουν στη γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη της Νομαρχίας Πειραιά, στο 1570, όταν βλέπουν ότι γίνεται προσπάθεια εξαπάτησής τους».


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png