119.156 ευρώ το κόστος της τριμηνιαίας δόσης του Δήμου Αίγινας για τον ΕΔΣΝΑ.

 
 
Τον Αύγουστο το Aegina Portal είχε παρουσιάσει ένα άρθρο για την "οικονομική αιμορραγία" του δήμου, από την ετήσια εισφορά του προς τον ΕΔΣΝΑ, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονταν σε απόφαση της συνεδρίασης για τον καθορισμό της ετήσιας εισφοράς των δήμων - μελών του ΕΔΣΝΑ για το έτος 2019 έφτανε το ποσό των 479.627 ευρώ (ακαθάριστο ποσό) ενώ μόνο τα 198.973 ευρώ μόνο για τα αντισταθμιστικά!

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Σε εκείνο το άρθρο, είχαμε παρουσιάσει με στοιχεία τους λόγους που οδηγούν σ' αυτήν την "οικονομική αιμορραγία". Είναι η μηδενική ανακύκλωση, η έλλειψη σχεδιασμού για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η έλλειψη επανάχρησης, η έλλειψη διαχωρισμού στην πηγή και όλα αυτά που κατά διαστήματα συζητιούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά τελικά δεν υλοποιούνται.
 
Είναι όλες οι λεγόμενες "καλές πρακτικές" που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για μείωση των αστικών αποβλήτων. Όσο τα σκουπίδια του δήμου παραμένουν ανεξέλεγκτα σε ποσότητα, τόσο και το κόστος που θα πρέπει να πληρώνει ο δήμος θα είναι επίσης ανεξέλεγκτο και θα προσαυξάνεται από επιβαρύνσεις όπως αυτές που αφορούν πχ στην μεταφορά πράσινων κλαδεμάτων στην Φυλή.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταποδοτικότητα. Θα το καταλάβουμε εύκολα αν δούμε τι ποσό πρέπει να πληρώσει ο δήμος της Αίγινας για το τρίτο τρίμηνο του 2019 στον ΕΔΣΝΑ. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε στο συνολικό κόστος για τα μεταφορικά στα πλοία, την συντήρηση των οχημάτων, τις χαμένες εργατοώρες, τα καύσιμα και όλο αυτόν τον κύκλο. Αναφερόμαστε μόνο στο ποσό για την εισφορά του δήμου Αίγινας για την τρίτη τριμηνιαία δόση του 2019. Αυτή λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ είναι 119.156 ευρώ! Δηλαδή κόστος τέτοιο, όσο θα μπορούσε να είναι το κόστος ενός μεγάλου, ολοκαίνουργιου απορριμματοφόρου. Χρήματα χωρίς κανέναν ανταποδοτικό και επενδυτικό χαρακτήρα.
 
Ακολουθεί ένα τμήμα της απόφασης: "Καθότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός από την παρέλευση του τρίτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3854/2010 (Α΄94) και της παραγράφου 2β του άρθρου 17 του Ν. 4071/12, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την υποβολή αιτήματος παρακράτησης από τη ΔΕΗ της τρίτης τριμηνιαίας δόσης των Δήμων – μελών του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σε δύο δόσεις και πιο συγκεκριμένα κατά τους μήνες Δεκέμβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, στο εν λόγω αίτημα προς τη ΔΕΗ, όπως και στα προηγούμενα, προτείνεται η συμπερίληψη καιοφειλών από τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων " κτλ. (Αριθμός Απόφασης: 400/2019 - Συνεδρίαση: 35η 30-11-2019)
 
Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί, ακόμη και από τους αιρετούς, είναι ότι για την είσπραξη των εισφορών, όταν δεν τις καταβάλει ο υπόχρεος δήμος, προβλέπεται η παρακράτηση και απόδοση τους από την ΔΕΗ, μέσω των ανταποδοτικών τελών που εισπράττει (μάλιστα παλαιότερα υπήρχε και η πρόταση να γίνεται παρακράτηση από τους ΚΑΠ). Αυτό ακριβώς αναφέρει και η προηγούμενη απόφαση, ότι ο δήμος της Αίγινας θα πρέπει να πληρώσει 119.156 ευρώ τον Δεκέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 για το τρίμηνο του Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2019.
 
Λόγω του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, στο οποίο δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις απαιτήσεις που προέρχονται από τις ειδικές ανάγκες των νησιών, οι νησιωτικοί δήμοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η εφαρμογή ενός σχεδίου, από την πλευρά του δήμου, για την μείωση των απορριμάτων (ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κτλ) είναι μονόδρομος.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επισήμανση που έκανε το Aegina Portal για την ανάγκη κατάρτισης ενός Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τους Νησιωτικούς Δήμους, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς εξέφρασε θετική άποψη, ανακοινώνοντας ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στους δημάρχους των νησιών, καθώς όλα τα νησιά έχουν πολλά προβλήματα με τα απορρίμματα. Ομοίως και η αντιπεριφερειάρχης κυρία Βάσω Θεοδορακοπούλου - Μπόγρη μιλώντας πρόσφατα στο Aegina Portal, εξέφρασε θετική άποψη για την συγκεκριμένη ανάγκη.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι το 2017 έγιναν μερικές συναντήσεις, ανάμεσα σε δημάρχους του Σαρωνικού, συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και η τότε αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κυρία Αφροδίτη Μπιζά, για θέματα που αφορούσαν τις λεγόμενες soft δράσεις που καλούνταν να υλοποιήσουν οι δήμοι, όπως η διαλογή των απορριμάτων, λύσεις για τα κλαδέματα, η ένταξή τους στα "πράσινα σημεία" κτλ. Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης είχε δηλώσει πρόσφατα στο Aegina Portal ότι αυτές οι συναντήσεις δεν απέδωσαν.
 
Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, τις εξαγγελίες δηλαδή που σχετίζονται με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμάτων και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ίσως είναι μία ευκαιρία για τα νησιά να ζητήσουν την υλοποίηση σχεδίων προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους και όχι να προσαρμοστούν αυτά στις απαιτήσεις των χερσαίων δήμων, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι έχει τεράστιο κόστος γι' αυτά και είναι αναποτελεσματικό.

Δείτε την απόφαση εδώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png