Ο "Θησαυρός της Αίγινας". Η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση, για ένα αριστούργημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Υπάρχει ένας πολιτιστικός θησαυρός, μια κληρονομιά του νησιού, η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή. Πρόκειται για τον "Θησαυρό της Αίγινας", ο οποίος βρίσκεται και εκτίθεται στο Βρεταννικό Μουσείο. Ένα μικρό μέρος της ιστορίας αυτού του θησαυρού, παρουσιάστηκε σήμερα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, από την κ. Προνόη Θεολογίδου και τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο. Ευαισθησία που σπάνια συναντούμε σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Η όλη προσπάθεια της ευαισθητοποίησης σχετικά με την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του της Αίγινας, γίνεται με την υποστήριξη του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά και του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Σκαλτσιώτη.

Ο "Θησαυρός της Αίγινας" (The Aegina Treasure) είναι μία συλλογή κοσμημάτων Μινωικής τεχνοτροπίας και επιρροής, που κοσμεί το Βρεταννικό Μουσείο ως έκθεμα μεγάλης αξίας. Πρόκειται για μία σπουδαία συλλογή, που σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος "Ελλάδα - Ρώμη" του μουσείου, αρχαιολόγο Lesley Fitton, είναι απολύτως εύλογο ότι ο θησαυρός κατασκευάστηκε στο νησί που βρέθηκε, καθώς η Αίγινα ήταν ένα πολύ σπουδαίο κέντρο στην περίοδο του Μέσου Χαλκού. Η αρχαιολόγος κ. Ευαγγελία Σημαντώνη - Μπουρνιά αναφέρει ότι τα κοσμήματα ανήκαν σε Κρητικούς που ζούσαν στην κοσμοπολίτικη Αίγινα, του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Μεριστό, ανάμεσα στους διευθυντές των σχολείων της Αίγινας και στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν η προβολή ενός δωδεκάλεπτου video με θέμα τον "Θησαυρό της Αίγινας" και η η παρουσίαση της πρότασης, ώστε να προγραμματιστεί ένα μαθητικός διαγωνισμός στα σχολεία της Αίγινας, με έπαθλο δωρεάν ταξίδι στο Βρετανικό Μουσείο για 2-3 μαθητές. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της σύντομης εισήγησης που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, μιλώντας στο εκπροσώπους των σχολίων της Αίγινας.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από την κ. Προνόη Θεολογίδου και τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν τους λόγους που τους οδήγησαν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Στο video γίνεται περιγραφή του "Θησαυρού της Αίγινας", αναφορά στην ιστορία του και περιγραφή των κοσμημάτων που τον αποτελούν. Το κείμενο έχει επιμεληθεί η κ. Προνόη Θεολογίδου, το σπικάζ και την παραγωγή του video ο κ. Ανέστης Κορνέζος.

Για περισσότερο από 3.000 χρόνια ο θησαυρός της Αίγινας έμεινε θαμμένος - ξεχασμένος. Βρέθηκε τυχαία στην περιοχή "Ανεμόμυλου" το 1880 από εργάτες που καλλιεργούσαν ένα κομμάτι γης. Ο ιδιοκτήτης της έκρυψε πάλι τα κοσμήματα σε σημείο που μόνο ο ίδιος γνώριζε. Το 1891 ο θησαυρός, ίσως ανάμεσα σε σφουγγάρια, έφτασε στο Λονδίνο. Εκεί που πουλήθηκε στο Βρεταννικό Μουσείο.

Το video ολοκληρώνεται με την φράση: "Αυτός είναι ο Θησαυρός της Αίγινας, που παράνομα κατέχει το Βρετανικό Μουσείο. Με αυτή την παρουσίαση προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα, για να το γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας Αιγινήτες. Κυρίως οι νέοι, με την ελπίδα να διεκδικήσουν δυναμικά και να πετύχουν γρήγορα τον επαναπατρισμό του Θησαυρού, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά τους".

Μετά την προβολή του video ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του διαγωνισμού. (Το video δεν μπορούμε να το παρουσιάσουμε λόγω πνευματικών δικαιωμάτων).
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png