Εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία της Αίγινας. "Οι υγιείς δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα", εξηγεί ο φαρμακοποιός κ. Αναστάσιος Γαλάρης.

 
Το ρεπορτάζ του Aegina Portal σε κεντρικά φαρμακεία της Αίγινας, κατέδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες έχουν εξαντληθεί. Η ζήτηση είναι μεγάλη στην Αίγινα, όπως και σε όλη την χώρα, ενώ αντίθετα οι κεντρικές αποθήκες δεν έχουν απόθεμα. Οι κάτοικοι του νησιού αναζητούν τρόπους για να προστατευθούν από τον κορονοϊό, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και τον εικόνων που τους κατακλύζουν από τα μέσα ενημέρωσης. Οι μάσκες και τα αντισηπτικά για τα χέρια είναι προϊόντα που έρχονται πρώτα σε ζήτηση το τελευταίο διάστημα. Η γνώμη των ειδικών έχει μεγάλη αξία σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως γράφει το Q&A της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εκδόθηκε χθες και παρουσιάσαμε αμέσως.

"Οι υγιείς δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα". Αυτό απαντά ο κ. Αναστάσιος Γαλάρης φαρμακοποιός στα Συστεγασμένα Φαρμακεία Αίγινας, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μάσκες θα πρέπει να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μιλώντας στο Aegina Portal αναφέρει ότι ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και συστήνει ενημέρωση και ψυχραιμία.
 
"Έχουμε μεγάλη ζήτηση, όπως και όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας για μάσκες. Να κάνουμε μία ενημέρωση γι' αυτό, για να ξέρει κι κόσμος ότι προτεραιότητα έχουν τα άτομα που είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Δηλαδή είτε τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είτε τα άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας με άλλα προβλήματα υγείας. Η προτεραιότητα είναι τα συγκεκριμένα άτομα να έχουν μάσκες και μετά τα υγιεί άτομα, που δεν χρειάζονται".  
 
Για τα μέτρα προστασίας λέει ότι: "Αυτή τη στιγμή στα μέτρα προστασίας, στους ανθρώπους που είναι εντάξει στην υγεία τους, δεν είναι απαραίτητη η μάσκα, μόνο τα άτομα που προσέχουν ενδεχομένως ηλικιωμένους, που μπορεί να έχουν πιθανότητα να έχουν είτε τον κορονοϊό, είτε όλα αυτά τα προβλήματα τα αναπνευστικά που είπαμε. Οι υγιείς άνθρωποι πάνω - κάτω είναι καλυμμένοι με το να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να καθαρίζουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε σημεία που έχει πάρα πολύ κόσμο, τηρώντας και τις αποστάσεις του ενός μέτρου. Προφανώς όταν φυσάμε ή βήχουμε βάζουμε το χέρι μας μπροστά. Προσπαθούμε να μην πιάνουμε μάτια, μύτη και οτιδήποτε με χέρια μας".
 
Για τις μάσκες τονίζει ότι: "Θέλαμε να σας πούμε ως Συστεγασμένα Φαρμακεία, θα το ξέρετε και όσοι έχετε έρθει για να ρωτήσετε, δεν διαθέτουμε καθόλου μάσκες, γιατί με όλο αυτόν τον πανικό που έχει υπάρξει, έχουν τελειώσει τα αποθέματα και στις αποθήκες που ζητάμε κάθε μέρα, δεν υπάρχει υπόλοιπο".