Έκκληση Νίκου Πτερούδη προς τους ιδιοκτήτες εξοχικών να μην πετούν ογκώδη. Χαρακτήρισε ως αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

 
Την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί, ότι λόγω των μέτρων του κορονοϊού, αρκετοί παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία στην Αίγινα, ταξίδεψαν και διαμένουν πλέον στο νησί. Πρόκειται για μία πρακτική που έχει καταγραφεί σε όλη την χώρα και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των ιδίων, αφού η δυνατότητα των τοπικών δομών υγείας είναι συχνά εξαιρετικά περιορισμένη.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ Νίκο Πτερούδη.



Υπάρχουν όμως και άλλα κρίσιμα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η αποκομιδή των απορριμάτων. Κάποιοι από τους παραθεριστές επέλεξαν αυτές τις μέρες για να πετάξουν ό,τι άχρηστο είχαν στο εξοχικό τους, με αποτέλεσμα να γεμίζουν και πάλι τα σημεία αποκομιδής απορριμάτων με ογκώδη αντικείμενα.
 
 
Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πτερούδη, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα και ζήτησε από τους παραθεριστές να μη πετούν ογκώδη αντικείμενα και να είναι πολύ προσεκτικοί με την απόθεση των απορριμάτων στους κάδους.
 
 
Ο κύριος Πτερούδης είπε μεταξύ άλλων: "Δυστυχώς, αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι ότι ενώ έπρεπε να μείνουν εκεί που ήταν, δηλαδή να μην έρθουν στην Αίγινα, αυτό ήταν και η έκκληση της κυβερνήσεως. Χθες άλλωστε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που έκανε είπε μην πηγαίνετε στα χωριά, μην πηγαίνετε στα νησιά, διότι μεταφέρετε τον ιό, εκτός του ότι δεν θα μπορέσουμε να σας περιθάλψουμε αν τυχών υπάρχει πρόβλημα. Αυτοί που έρχονται και ανοίγουν τα σπίτια τους, δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Αρχίζουν λοιπόν να καθαρίζουν τα σπίτια τους, να πετάνε παλιά πράγματα. Έχουν γεμίσει κάδους αριστερά - δεξιά. Αυτό είναι αδιανόητο, πως θα τους εξυπηρετήσουμε όταν το μισό προσωπικό είναι σε άδεια για ειδικούς λόγους. Και πως θα φτάσουμε να καθαρίζουμε την Αίγινα, όταν αυτοί με οποιωνδήποτε τρόπο βρουν κόβουν, πετάνε συνεχώς. Ξαναγυρίζουμε δηλαδή σε παλιές κακές συνήθειες. Τι να πω, εγώ κάνω έκκληση και ζητώ από αυτούς που έχουν έρθει, γιατί πιστεύω ότι οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον τρόπο αυτόν για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας".
 
Στην συνέχεια το Aegina Portal παρέθεσε την τέταρτη οδηγία που αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της Περιφέρειας και λέει ότι: "Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων".
 
Ο κύριος Πτερούδης συμφώνησε ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε τις ανακοινώσεις που γίνονται από τους κεντρικούς φορείς και συμπλήρωσε ότι εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επιδεινώνουν την κατάσταση. Τόνισε ότι χθες στον περιφερειακό είχαν πετάξει δύο παλιά σαλόνια. "Δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Είναι εστίες μολύνσεως. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί αυτό το πράγμα", είπε με έμφαση ο κ. Πτερούδης και παρακάλεσε τους ιδιοκτήτες εξοχικών που βρίσκονται στο νησί να μην συνεχίσουν να κάνουν τέτοια πράγματα. "Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει", είπε.
 
Με την ευκαιρία αναδημοσιεύουμε την χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τη σωστή διαχείριση και συσκευασία των απορριμμάτων, κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
 
Πρώτον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

Δεύτερον, σε περίοδο πανδημίας μην αφήνεται σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

Τρίτον, τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

Τέταρτον, αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

Πέμπτο, οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

• Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

• Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

• Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.  
• Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png