Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει το Νεφρολογικό Κέντρο. "Είναι θανατική καταδίκη", λέει ασθενής.


"Είναι έγκλημα, απλά και ξεκάθαρα", σχολιάζει ένας εκ των ασθενών που εκείνη την ώρα βρίσκονται στα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης, πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο Νευρολογικό Κέντρο της Κυψέλης. Είναι ο νεώτερος σε ηλικία και ενδεχομένως ο μοναδικός, εάν έκλεινε η μονάδα, που θα μπορούσε να επιβιώσει από ένα τριπλό, ταξίδι κάθε εβδομάδα στον Πειραιά για να συνεχίσει την θεραπεία του: "Μάθαμε πρόσφατα ότι υπάρχει περίπτωση να κλείσει η μονάδα εδώ πέρα στην Αίγινα.

Το κλείσιμο της μονάδας είναι κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, η θανατική καταδίκη επτά ανθρώπων. Είναι αδύνατον αυτοί οι άνθρωποι, εγώ είμαι ο νεώτερος και μπορώ να το κάνω, αλλά είναι αδύνατον για τον υπόλοιπους συμπολίτες μου να μεταφέρονται στον Πειραιά και να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει, πως αισθανόμαστε μετά από μία αιμοκάθαρση. Τα υποτασικά, τις κράμπες, τους πόνους στο στομάχι, τις ναυτίες, τις ζαλάδες. Αν λοιπόν κάποια από αυτά, τύχει σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, ποιος θα τους βοηθήσει μέσα σε ένα πλοίο. Είναι έγκλημα, απλά και ξεκάθαρα".

Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής βρίσκεται σε απόγνωση, αισθάνεται ότι εάν κλείσει η μονάδα δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει λόγω ηλικίας και άλλων προβλημάτων: "Κάνω αιμοκάθαρση εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί είμαι στο σπίτι μου. Θα απορήσω εάν αύριο έρθω και βρω την πόρτα κλειστή. Δεν το αντέχω. Είμαι άρρωστος, τα πόδια μου. Δεν μπορώ να περπατήσω, δέκα μέτρα πάω και πέφτω. Άμα θέλουνε να μας πεθάνουνε ας το έχουνε στην συνείδησή τους. Αυτό θέλω να σου πω, είναι ένας άνθρωπος άγιος ο γιατρός, μην μας τον πάρουνε.

Ένας τρίτος ασθενής, μιλώντας χαμηλόφωνα λέει μιλώντας στο Aegina Portal: "Εδώ η μονάδα είναι πεντακάθαρη. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Ο γιατρός πρώτα είναι άνθρωπος και μετά είναι επιστήμονας. Το δε προσωπικό, οι νοσηλευτές, αυτοί είναι άριστοι. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι".

Ο κ. Μανώλης Λογοθέτης, ιατρός - νεφρολόγος και υπεύθυνος του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού, μιλά για το λειτουργικό και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η μονάδα, εξαιτίας της διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

"Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μονάδα αιμοκάθαρσης στο νησί εδώ και πολύ καιρό, από τότε που φτάσαμε σε ένα πραγματικό λειτουργικό και οικονομικό αδιέξοδο", λέει ο κ. Λογοθέτης και συνεχίζει: "Από τον Οκτώβρη μήνα διακόπηκε η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, του κύριου ασφαλιστικού οργανισμού για την χώρα, με την μονάδα, εξαιτίας της μη ύπαρξης συγκεκριμένης βεβαίωσης, που είναι προϋπόθεση προκειμένου να είναι εν ισχύ αυτή η σύμβαση. Ήταν αποτέλεσμα μιας καθυστερημένης πορείας διαδικασίας, που είχε επιλέξει η Διεύθυνση Υγείας και η οποία αυτή καθυστέρηση, κρατάει εδώ και περίπου δύο - τρία χρόνια".

Ο κύριος Λογοθέτης εξηγεί ότι "Η καθυστέρηση οφειλόταν κατά κύριο λόγο, στο ότι μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει από γειτόνισσα στην περιοχή, κύρια για περιβαλλοντικούς λόγους. Μια σειρά από ελεγκτικούς μηχανισμούς, είχαν ελέγξει την μονάδα μας αιμοκάθαρσης, σε έναν αριθμό που αγγίζει τις 80-90 φορές. Από αυτές τις φορές όλες, είχα συμπεράνει ότι υπήρχαν παρατυπίες και παρανομίες και μας είχαν οδηγήσει είτε σε διοικητικά πρόστιμα, είτε και στα δικαστήρια ακόμα".

Ευτυχώς, μετά από μία διαδικασία τριών ετών, σε όλες τις υποθέσεις που είχαμε θεωρηθεί ότι είμαστε παράτυποι έχουν ξεπεραστεί και σε όλες τις υποθέσεις αποδειχθήκαμε στην πράξη ότι είμαστε αθώοι.
Αυτή η διαδικασία λοιπόν ήταν η αιτία, κατά τη Διεύθυνση Υγείας, που δεν μπορούσε να μας δώσει το δικαίωμα να κάνουμε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όμως ο ΕΟΠΥΥ σε όλη αυτή την τριετία που μιλάμε, έδινε συνεχείς παρατάσεις γιατί αντιλαμβανόταν, ότι ήταν απαραίτητη η λειτουργία της αιμοκάθαρσης στο νησί και για τους ασφαλισμένους στο νησί.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν τον Οκτώβρη μήνα, οπότε σε μία νέα, καθυστερημένη εκ νέου, της Διεύθυνσης Υγείας, για οποιοιδήποτε λόγο, σε σχέση με το δικαίωμα να έχουμε την σύμβαση, ο ΕΟΠΠΥ διέκοψε την σύμβαση μαζί μας. Από τότε ξεπεράσαμε την δυσκολία της μη οικονομικής κάλυψης από τον Οργανισμό και συνεχίσαμε να κάνουμε τις αιμοκαθάρσεις στους ασθενείς μας, αποφεύγοντας να κάνουμε εκείνο που μας είπαν, να μην ανοίξουμε την πόρτα και να τους προτρέψουμε να κινηθούν προς τον Πειραιά, με ότι συνέπειες θα είχε ένα τρισεβδομαδιαίο ταξίδι στον Πειραιά πήγαινε - έλα για να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους.

Παράλληλα, κινηθήκαμε για να εξασφαλίσουμε τα στοιχεία εκείνα που απεδείκνυαν ότι δεν ήταν δικιάς μας η ευθύνη, που δεν υπήρχε το χαρτί της καλής λειτουργίας, για να συνεχιστεί η σύμβαση. Δεν κατορθώσαμε να πάρουμε το χαρτί αυτό, παρά μονάχα μετά από τέσσερις μήνες. Ήταν αργά πλέον όμως, γιατί αν και το φέραμε στον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε νέα σύμβαση και εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή και εξαιτίας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως έπρεπε να έχει γίνει.

Αποτέλεσμα, στο επόμενο δεκαπενθήμερο, να έχουμε αδυναμία συνέχιση της λειτουργίας της αιμοκάθαρσης και να αναζητούμε μία λύση, προκειμένου να μπορέσουμε να κινηθούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία η οποία θέλει η Διεύθυνση Υγείας.

Αδυνατούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει τέτοια γραφειοκρατική αδυναμία, να ξεπεραστεί το στοιχείο αυτό της σύμβασης και να παραμείνουν οι ασθενείς μας ακάλυπτοι για να κάνουν αιμοκάθαρση στην Αίγινα, μετακινούμε τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, οι αρμόδιοι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία θα δώσουν την λύση και δεν θα αναγκαστούμε να οδηγήσουμε τους ασθενείς μας στον Πειραιά, προκειμένου να εξασφαλίσουνε θεραπεία τους", είπε ο κ. Λογοθέτης.