Η Ελένη Κάτσα όταν μιλούσε για τα Αιγινήτικα κανάτια και την ζωγραφική, που τόσο αγαπούσε.


Η απώλεια της Ελένης Κάτσα, που έφυγε χθες σε ηλικία 91 ετών, γέμισε με θλίψη τους κατοίκους του νησιού. Μία άξια εκπαιδευτικός, ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, μια εμβληματική προσωπικότητα της Αίγινας, από μια εποχή που όλοι σήμερα νοσταλγούν.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας διοργάνωσε μία εκδήλωση με τίτλο: "Λόγια της έδρας". Ήταν μια νοσταλγική συνάντηση παλαιών εκπαιδευτικών και εκεί η Ελένη Κάτσα, μιλώντας για 20 λεπτά παρουσίασε την προσωπική της διαδρομή, σκιαγραφώντας μία δύσκολη αλλά γοητευτική περίοδο του νησιού. Εκείνη την ημέρα, ολοκληρώνοντας της ομιλίας της μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, μας έδωσε την δική της συμβουλή: "Να περνάτε καλά, όμορφα, ευτυχισμένα, Να μη το βάζουμε κάτω".

Τον Σεπτέμβριο του 2011 κατά τη διάρκεια ενός Φεστιβάλ Φιστικιού, μιλώντας στο Aegina Portal παρουσίασε την μεγάλη της αγάπη για τα Αιγινήτικα κανάτια και την ζωγραφική των Αιγινήτικων καϊκιών, τα οποία είχε παρουσίασε σε εκθέσεις, αλλά και σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης.

Τον Μάρτιο του 2008 η Ελένη Κάτσα βραβεύθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. Το άρθρο του Aegina Portal έγρραφε τότε:

"Η κυρία Ελένη Κάτσα βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην αποτύπωση της αιγινήτικης παράδοσης μέσα από τα ζωγραφικά της έργα που καταγράφουν παραδοσιακά Αιγινήτικα σκαριά. Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα της, αποτελεί η ζωγραφική αναπαράσταση ενός είδους βάρκας με λαογραφική αξία για το νησί, η σακολέβα. Η σακολέβα ήταν ένα μικρό πλοιάριο το οποίο επί τουρκοκρατίας μετέφερε το ταχυδρομείο.

Το πρώτο της έργο άλλωστε ήταν μια σακολέβα, την οποία αφού ολοκλήρωσε σε δύο μέρες την τοποθέτησε στο μαγαζί του πατέρα της ο οποίος πουλούσε Αιγινήτικα κανάτια. Εκεί το έργο της το είδε ο γνωστός ζωγράφος Νικόλαος Νικολάου ο οποίος βλέποντας το παρθενικό της έργο της είπε ότι είναι πολύ καλό και ότι έχει ταλέντο. Ο ίδιος δεν την παρακίνησε να συνεχίσει ούτε την δίδαξε.
Τα έργα της έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ ετοιμάζει την τέταρτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης.

Καταλήγοντας, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες Αιγινήτικα κανάτια με λουλούδια, ελιές, σημαίες, το άγιο Νικόλαο, καράβια και άλλα".

To video αποτελεί μέρος του αρχειακού υλικού του Aegina Portal και το επαναδημοσιεύουμε σήμερα, θέλοντας να τιμήσουμε την μνήμη της, την προσφορά της ως εκπαιδευτικού και την συνεισφορά της στην Αιγινήτικη τέχνη και παράδοση.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png