Η Αίγινα προετοιμάζεται για μία δύσκολη τουριστική περίοδο. Η κ. Γιάννα Σώρρου περιγράφει τις μέρες της καραντίνας και τις προσδοκίες της για το καλοκαίρι.


Το Aegina Portal συνάντησε μερικούς από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες της Αίγινας και μίλησε μαζί τους για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Ξεκινήσαμε από την ιχθυαγορά, ένα από τα πιο εμφανή σημεία της πρωτογενούς παραγωγής, με μεγάλη συνεισφορά στην τοπική οικονομία και στη φυσιογνωμία του νησιού. Οι καταστηματάρχες, σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της αγοράς, πέρασαν μία πολύ δύσκολη περίοδο. Η δουλειά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση.

Στην αβεβαιότητα μίας κακής παραγωγής προστέθηκε φέτος η πανδημία του κορονοΐού και τα μέτρα για τον περιορισμό του. Μία νέα πραγματικότητα δημιουργήθηκε, δύσκολη, με πολλές παραμέτρους να είναι άγνωστες και ασαφείς.
 
Η κ. Γιάννα Σώρρου δεν κρύβει τα συναισθήματά της: "Αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν μία σφαλιάρα στα όνειρά μας" λέει και εξηγεί τους λόγους: "Όλο το βράδυ ονειρευόμαστε την επόμενη ημέρα και το πρωί δεν ξέραμε αν θα ζήσουμε, αν θα πεθάνουμε ή αν θα πουλήσουμε. Σταματήσανε οι δουλειές όλου του κόσμου, συν και η δική μας. Απλά εμάς είναι με τη φύση. Είχαμε κόντρα και τη φύση όλο το χειμώνα, έχουμε την παραγωγή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, σταματήσανε και οι άνθρωποι της δουλειές τους. Έγινε μία φτωχοποίηση, ας πούμε στο 40%".
 
Δείχνει στη κάμερα ένα από τα εκλεκτά ψάρια του πάγκου της και αναφέρεται στην τιμή: "Τα είχαμε 20 και 25 (σ.σ. ευρώ) και τώρα τα πουλάμε 15 και δεν τα παίρνει κανείς. Είναι ο μήνας της ποικιλίας των ψαριών, τον ζήσαμε πιο έντονα εμείς. Είναι αυτό, ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε, την ποσότητα που θέλουμε να πουλήσουμε" εξηγεί.
 
Η κ.  Γιάννα Σώρρου αναφέρεται και στις κοινωνικές διαστάσεις αυτής της κρίσης, σε ένα μικρό νησί όπως είναι η Αίγινα. Επέλεξε τα άτομα που απασχολούνται στην δουλειά της να παραμείνουν σε αυτήν: "Τα άτομα εδώ, που δουλεύουν είναι ασφαλισμένοι όλοι, με τις οικογένειες τους. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε".
 
Αντέδρασε, όπως οι ιδιοκτήτες αρκετών καταστημάτων στο νησί και ξεκίνησε εργασίες συντήρησης και επισκευών: "Το ρίξαμε στην καθαριότητα" λέει. "Πλέναμε, βάφαμε, κάναμε, να φύγει πιο ανώδυνα αυτός ο μήνας με λιγότερο πόνο".
 
Ποιες είναι η προσδοκίες της για το καλοκαίρι που έρχεται; "Οι προσδοκίες μου δεν είναι μεγάλες. Απλά σαν άνθρωπος κι εγώ ελπίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, περιμένοντας τους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει την Αίγινα και έχουν φτιάξει εδώ τα σπίτια τους, να μας ανακάμψουν λίγο οικονομικά σε όλα τα επαγγέλματα και σε εμάς. Οι περισσότεροι στην Αίγινα είναι ψαράδες, από ότι ξέρετε και περιμένουμε τους άλλους ανθρώπους να ψωνίσουνε, που δεν είναι ψαράδες, που είναι από την Αθήνα". 
 
Η κ. Γιάννα Σώρρου ελπίζει, αλλά φοβάται ότι το εμπόρευμά της δεν θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες των παραθεριστών και εξηγεί τους λόγους: "Ελπίζω σαν άνθρωπος κι εγώ, αλλά νομίζω ότι μόνο η ελπίδα θα μας μείνει, γιατί κι αυτοί είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, τις δουλειές τους και βασικά σαν τροφή το ψάρι μπορεί να είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει".
 
Το πως θα λειτουργήσει η αγορά μετά από μία τόσο μεγάλη περίοδο απωλειών, είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι η ίδια θα παραμείνει στο πόστο της και θα εξακολουθήσει να δίνει τον καθημερινό της αγώνα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png