Συνεχείς οι έλεγχοι σε μηχανές και αυτοκίνητα.


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι από το Αστυνομικό Τμήμα της Αίγινας στους δρόμους του νησιού. Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως τη χρήση ζώνης για τους οδηγούς των αυτοκινήτων, τα κράνη για τους οδηγούς των μηχανών, αλλά επεκτείνονται και σε όλα τα άλλα θέματα νομιμότητας που προβλέπονται. Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην Αίγινα οι συγκεκριμένοι έλεγχοι να εντείνονται, οι περισσότεροι οδηγοί βρέθηκαν προετοιμασμένοι. Η εικόνα με τους κατόχους των δικύκλων και τους οδηγούς τους που όχι απλά φέρουν, αλλά φορούν το κράνος τους είναι πλέον συνηθισμένη. Άλλωστε ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει τσουχτερά πρόστιμα για αυτού του είδους τις παραβάσεις και κανένας όπως φαίνεται δεν έχει τη διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η επαφή με το κράνος δημιούργησε σταδιακά και την αναγκαία αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού.

Οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε σημείο, μέσα σε στενά στο κέντρο της Αίγινας ή στους δρόμους που χρησιμοποιούνται ως είσοδοι για το κέντρο. Συνήθως οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας μετακινούνται συχνά, αλλάζοντας πόστο, ενώ αρκετές φορές επιχειρούν ταυτόχρονα περισσότερα από συνεργεία.

Και ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το κράνος σώζει ζωές και είναι αναγκαίος εξοπλισμός για τον οδηγό, ακούγονται διάφορες απόψεις για τον τρόπο που διενεργείται ένα μέρος των ελέγχων. Μία από αυτές αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται χωρίς οι άνδρες της αστυνομίας να βρίσκονται σε κάποιο εμφανές σημείο, αλλά εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από κάποιο παράδρομο για παράδειγμα. Για τους νεαρούς οδηγούς αυτό ίσως να μην αποτελεί πρόβλημα, όμως οι οδηγοί που είναι μεγάλης ηλικίας αναστατώνονται και κάποιοι πραγματικά φοβούνται. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν άνδρα που πλησιάζει τα εβδομήντα του χρόνια και γυρνάει ξενυχτισμένος από το ψάρεμα γιατί πρέπει να φορά κράνος ή για την ακρίβεια πρέπει κάποιος να του το εξηγήσει. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, αν όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλουν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας θα μπορούσε να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες κατοίκων του νησιού που κανένας δεν τους έδειξε ποτέ τίποτα πάνω στην οδική ασφάλεια (ακόμη και η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων ότι γνωρίζει το γνωρίζει από την τηλεόραση) με τη διανομή κάποιου απλού φυλλαδίου.

Μία ακόμη άποψη σχετικά με τους έλεγχους έρχεται από τους επαγγελματίες που κέντρου, που θεωρούν ότι οι συνεχείς έλεγχοι σε "σημεία εισόδου" τις ώρες και τις ημέρες αιχμής της αγοράς, ανακόπτει τη ροή τον καταναλωτών προς το κέντρο.

Τέλος στους έλεγχους περιλαμβάνονται και τα αλκοτέστ, που έχουν αποκτήσει (ευτυχώς) μία συνέχεια. Σε όσα έχουμε βρεθεί καλύπτοντας το ρεπορτάζ, οι έλεγχοι γίνονται με υποδειγματικό τρόπο. Παραθέτουμε τη φράση ενός κατοίκου της Αίγινας μετά από έναν τέτοιο έλεγχο: "Επειδή όλοι στο νησί κάποτε καρδιοχτυπήσαμε για φίλους μας, που μετά από μια βραδιά διασκέδασης λίγο έλειψε να συμβεί το κακό, μακάρι αυτοί οι έλεγχοι να συνεχιστούν".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png