Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα πλοία, από επιβάτες και πλήρωμα. Τι αναφέρουν οι ειδικές οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας.


Από το Υπουργείο Ναυτιλίας είχε δημοσιευθεί αναλυτικός 24/σέλιδος οδηγός όπου στην παράγραφο 4.3 "Μέτρα πριν την επιβίβαση κατά την έκδοση και αγορά εισιτηρίων" αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Οι εταιρείες και τα γραφεία πώλησης εισιτηρίων οφείλουν να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι είναι πιθανή η άρνηση της επιβίβασης τους στο πλοίο στις εξής περιπτώσεις:
α) εάν παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με ύποπτο κρούσμα COVID-19,
β) εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σύμφωνα με τιςαπαντήσεις τους στο Έντυπο-ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πριν την επιβίβαση,
γ) εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης με τα σταγονίδια της αναπνοής (χρήση μάσκας προσώπου, διατήρηση των αποστάσεων των 1,5 μέτρων),
δ) εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα COVID-19 στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τότε, στη συνέχεια του ταξιδιού και μέχρι να φτάσει το πλοίο στον τελικό του προορισμό δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση νέων επιβατών στους ενδιάμεσους προορισμούς, αλλά μόνο η αποβίβαση επιβατών.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των εταιριών και στα συστήματα ηλεκτρονικής κράτησης με υποχρέωση ανάγνωσης αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η κράτηση.
 
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των εταιριών και στα συστήματα ηλεκτρονικής κράτησης με υποχρέωση ανάγνωσης αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η κράτηση
 
Σε άλλο σημείο των οδηγιών αναφέρεται ότι:
 
4.4.2.3.Ενημέρωση και έλεγχος για τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας.
 
Το πλήρωμα του πλοίου θα ενημερώνει τους επιβάτες κατά την επιβίβαση ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας  ή υφάσματος για την κάλυψη της μύτης και του στόματος για όλη τη διάρκεια παραμονής των επιβατών σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν διαθέτουν μάσκες ή αρνούνται τη συμμόρφωση για τη χρήση μάσκας δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
 
Σε ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται η χρήση μάσκας από το πλήρωμα:
 
5.4.Μέσα ατομικής προστασίας για επιβάτες και πλήρωμα
Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινη)5 για όλη τη διάρκεια παραμονής των επιβατών και του πληρώματος σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Τα μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να μην κάνουν χρήση της μάσκας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένους χώρους στους οποίους δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σταγονιδίων από άτομο σε άτομο (μεταξύ των μελών του πληρώματος και μεταξύ επιβατών και μελών του πληρώματος), αλλά ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος από σταγονίδια της αναπνοής ασυμπτωματικού ατόμου τα οποία
ενδεχομένως να είναι μολυσμένα. Αυτό θα αποφασιστεί σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου που θα διενεργήσει η εταιρεία (για παράδειγμα στο μηχανοστάσιο όταν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων ή στην μονόκλινη καμπίνα διαμονής τους κ.α.) και θα υπάρχει γραπτό κείμενο στο οποίο θα περιγράφεται η εκτίμηση κινδύνου και οι περιοχές και οι περιπτώσεις όπου δεν είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας από τα μέλη του πληρώματος.
 
Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανεμηθούν σε όλα τα μέλη του πληρώματος μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους. Πληροφορίες για
τα μέσα ατομικής προστασίας για τα μέλη του πληρώματος ανάλογα και με τα καθήκοντα τους επί του πλοίου και την ορθή χρήση τους παρουσιάζονται στο
Παράρτημα 4. Θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες στους επιβάτες σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη σωστή χρήση της μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων αναρτημένα σε
εμφανείς χώρους των πλοίων και/ή προβολή ενημερωτικών σποτ και/ή ηχητικών μηνυμάτων.
 
 
Να σημειώσουμε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια που εξυπηρετούν την Αίγινα, έχουν ενημερώσει το επιβατικό κοινό, είτε με ανακοινώσεις, είτε με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. 
 
Οι οδηγίες που δημοσιεύει η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού στην ιστοσελίδα της, αναφέρουν αυτό ακριβώς, ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική:
  • Επιβάτες με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 απαγορεύεται να ταξιδέψουν.
  • Το έντυπο "Προ-Επιβίβασης" συμπληρώνεται υποχρεωτικά από κάθε επιβάτη (ακολουθεί link).
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική εντός του πλοίου.
  • Η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων (1.5 m) είναι πολύ σημαντική και θα πρεπει να εφαρμόζεται απο τους επιβάτες εντός και εκτός του πλοίου (επιβίβαση - αποβίβαση) ! Παρακαλούμε να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις ανακοινώσεις του πληρώματος πιστά.
Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση για το πλοίο "Άγιος Νεκτάριος", όπου αναφέρεται ότι "στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας".
 
Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα πλοία από το πλήρωμα και τους επιβάτες, έχει επισημάνει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε πρόσφατες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, με αφορμή την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png