Παρελήφθη το έργο "των χερσαίων", τι είπαν οι κ. Γιάννης Ζορμπάς και Παναγιώτης Κουκούλης, που συμμετείχαν στην παραλαβή.

 
Στις 16 Ιουνίου δημοσιεύθηκε το έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: "Ολοκλήρωση κατασκευής του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης νήσου Αίγινας", της δεύτερης εργολαβίας δηλαδή, που αφορούν στα λεγόμενα "χερσαία έργα", του υποθαλάσσιου αγωγού και αποτελούνται από το εξωτερικό δίκτυο και την κεντρική δεξαμενή στην χερσαία περιοχή του Λεοντίου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Καθώς για τη παραλαβή του έργου, δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση από το δήμο της Αίγινας, παρά μόνο το σχετικό έγγραφο για τη έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής από την Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων & Υποδομών, την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, το Aegina Portal επικοινώνησε τόσο με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κουκούλη, που συμμετείχε στην παραλαβή ως προσκεκλημένος από τον δήμο Αίγινας, όσο και με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, που επίσης συμμετείχε στην διαδικασία της παραλαβής.

Αν και τις αναλυτικές δηλώσεις και ανακοινώσεις για την μόνιμη παραλαβή του έργου, θα πρέπει να τις αναμένουμε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη (την πρώτη δια ζώσης, αλλά κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση μετά την εφαρμογή των μέτρων της πανδημίας) τόσο ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, όσο και ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, έκαναν κάποιες πρώτες δηλώσεις στο Aegina Portal.
 
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η κυριότερη αστοχία ήταν ότι ενώ το έργο είχε τελειώσει πριν από 27 μήνες, άρα πέρασε ένα μεγάλο διάστημα από την ημερομηνία που ολοκληρώθηκε, με ένα διάστημα 15 μηνών κάτω από την εγγύηση του κατασκευαστή, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχών ατέλειες, αυτό το διάστημα έμεινε ανεκμετάλλευτο.
 
Δεν θέλησε να καταλογίσει ευθύνες για το ποιος φταίει, αλλά επισήμανε, πως το γεγονός ότι δεν έγινε η διοικητική παραλαβή (όποτε έπρεπε να γίνει αυτή) στέρησε την δυνατότητα από τον δήμο, ώστε το έργο να περιέλθει στα χέρια του, να το δουλέψει και να δει τι πάει καλά και τι όχι. Αντίθετα, το έργο παρέμεινε στην δικαιοδοσία του εργολάβου, που ανέλαβε και την λειτουργία του για 18 μήνες.
 
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε επίσης, ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε υπήρξε μία ακόμη συνάντηση για την παραλαβή του έργου, ο εργολάβος προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά παραμένει η επισκευή της δεξαμενής που έχει ρηγματώσεις και συμπλήρωσε, ότι η καθυστέρηση της οριστικής παραλαβής δεν είχε πια αντικείμενο. "Έγινε η οριστική παραλαβή, με ορισμένες επισημάνσεις που ανέλαβε ο εργολάβος να τις διορθώσει", είπε ο κ. Κουκούλης.
 
Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι το έργο έχει αποδείξει την λειτουργικότητά του - μέχρι ένα σημείο - για το διάστημα που δουλεύει και τροφοδοτεί τις δεξαμενές με νερό. Αυτό το οποίο δεν έχει αποδειχθεί, είναι η αυτόματη λειτουργία του συστήματος. Για την ακρίβεια, στον έλεγχο που έγινε την ημέρα της παραλαβής και διήρκεσε επτά ώρες, είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε ήταν κάποιες λειτουργίες τηλεχειρισμού, δηλαδή ότι μπορεί κάποιος από τον υπολογιστή του να ξεκινήσει μία αντλία στο λιμάνι του Λεοντίου και να τροφοδοτήσει την δεξαμενή ή ότι η γεννήτρια ξεκινά όταν πέσει το ρεύμα, "Τέτοια βασικά πράγματα, αλλά όχι τον πλήρη αυτοματισμό", υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.

Η επισκευή της θα δεξαμενής θα γίνει με νέα μελέτη που υπάρχει ήδη και χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί, την κατάλληλη χρονική περίοδο, δηλαδή όταν οι απαιτήσεις για νερό θα είναι μικρότερες στο νησί.
 
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε ότι οι έλεγχοι που έγιναν για τους αυτοματισμούς διήρκεσαν όλη την ημέρα και ότι συνέταξαν μαζί με τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη ένα πρακτικό με παρατηρήσεις, προκειμένου ο ανάδοχος του έργου να καλύψει, κάποιες τεχνικές ελλείψεις που υπάρχουν. Επιβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά ότι τόσο η μελέτη, όσο και η χρηματοδότηση για την επισκευή της δεξαμενής υπάρχουν. Θα μιλήσει αναλυτικά για την παραλαβή του έργου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.