"Όλα άρχισαν από εδώ, όλα άρχισαν από την Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα". Ο Μανώλης Κοττάκης παρουσιάζει τους στόχους της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης είναι και τυπικά από τις 7 Ιουλίου ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετά τη παραίτηση του Γεωργίου Τσατήρη. Η αποδοχή στο πρόσωπο του καταξιωμένου δημοσιογράφου ήταν καθολική σ' εκείνη την συνεδρίαση και η απόφαση των δημοτικών συμβούλων για την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της επιτροπής ομόφωνη.

Οργανωτικός και με πλήρη επίγνωση του έργου που έχει να φέρει εις πέρας, το χαρακτηρίζει ως "βαριά ευθύνη", συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ήδη από το Σάββατο 4 Ιουλίου, στο κτήριο του παλιού δημαρχείου. Εκεί διατυπώθηκαν οι στόχοι της επιτροπής και μοιράστηκαν αρμοδιότητες στα μέλη της.
 
Σήμερα, Κυριακή, ήταν η μέρα των πρώτων δηλώσεων σχετικά με τους στόχους της επιτροπής και των ενεργειών που έχουν γίνει: "Ένας είναι ο κεντρικός και στρατηγικός μας στόχος, να πούμε ότι όλα άρχισαν από εδώ. Όλα άρχισαν από την Αίγινα και γι' αυτό επιλέγω να κάνω αυτήν την πρώτη μου δήλωση έξω από τον μητροπολιτικό ναό. Εδώ, που ορκίστηκε ο Καποδίστριας, εδώ που υπάρχει το στασίδι του, μερικές δεκάδες μέτρα από το πρώτο Κυβερνείο, το πρώτο "Μαξίμου" και βεβαίως ευρισκόμενος στο νησί, στην γενέτειρά μου, που εδώ κόπηκε το πρώτο νόμισμα. Εάν υπάρχουν Έλληνες που δεν τα γνωρίζουν αυτά, είναι ώρα να τα μάθουν".
 
Όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι αυτή την στιγμή, μία απ' αυτές είναι η συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηνών κ. Κώστα Μπακογιάννη "για να συνεννοηθούν οι πρωτεύουσες", όπως λέει με νόημα. Οι δύο πρωτεύουσες θα κάνουν κοινές εκδηλώσεις. Επίσης, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή ιστοσελίδας η οποία θα έχει τίτλο "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα", με περιεχόμενο που θα βασιστεί στο βιβλίο "Η Μεγάλη Εκκλησία", το οποίο έχει γράψει ο εφημέριος του μητροπολιτικού ναού πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης. Τον Οκτώβριο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής θα γυρίσει στην Αίγινα ταινία για τον Καποδίστρια.

"Το 2021 θα είναι μία λαμπρή γιορτή για την Αίγινα, η οποία θα βασιστεί σε τρεις άξονες με πολύ μεγάλες εκδηλώσεις", λέει ο Μανώλης Κοττάκης.
 
"Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Πτερούδης μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να αναλάβω την προεδρία της επιτροπής για τις εορταστικές εκδηλώσεις για το 2021, με την ευκαιρία των 200 ετών από την ανεξαρτησία μας. Βαριά η ευθύνη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και τον δήμαρχο, βεβαίως, για την τιμή που μου γίνεται και ιδιαίτερα να κάνω αναφορά στον κ. Μούρτζη, στον κ. Κουκούλη, στον κ. Τζίτζη, στον κ. Μεθενίτη και στον κ. Ηλία, σε όλους", είπε ο Μανώλης Κοττάκης και συνέχισε λέγοντας: "Κάνω αυτή την αναφορά για έναν και μοναδικό λόγο, γιατί πιστεύω ότι η Αίγινα ενωμένη σε αυτόν τον εορτασμό, ο οποίος έρχεται το 2021, θα μπορέσει να κερδίσει αυτό το οποίο της αναλογεί: το μερίδιο που της αναλογεί στην ιστορία της".
 
Τον Μανώλη Κοττάκη υποδέχθηκε στην μητρόπολη της Αίγινας ο εφημέριος πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο οποίος είναι συγγραφέας και ερευνητής της Καποδιστριακής περιόδου τα τελευταία σαράντα χρόνια.

"Εμείς αυτά που θα πούμε, δεν θα τα πούμε εκφράζοντας τους πόθους και τις προσδοκίες μας, αλλά θα μιλήσουμε με βάση τα κείμενα, τα πιο επίσημα κείμενα, το ΦΕΚ της εποχής", είπε ο πατέρας Εμμανουήλ παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, που μπορείτε να δείτε εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png