Το λιμενικό έργο της Πέρδικας επισκέφθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς. Μία επισκόπηση των διαδικασιών για την πορεία του έργου.

 
Το λιμενικό έργο της Πέρδικας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας, επισκέφθηκαν σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς οι αντιδήμαρχοι κύριοι Αντώνης Μούρτζης και Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας κ. Μιχάλης Μαρτής και οι σύμβουλοι του συμβουλίου της Κοινότητας Σάκης Μούρτζης και Δημήτριος Μαλτέζος. Στην επίσκεψη δεν παρευρέθηκε, λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης.

Κύριος του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας και εντάσσεται στο διπλό έργο Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας ύψους 7.060.000 ευρώ. Αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Αττικής. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής σε συνεδρίασή της στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 αποφάσισε την κατακύρωση της σύμβασης στην εταιρία "ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε." η οποία προσέφερε μέση έκπτωση 43,69%.
 
Μία πολύ σύντομη επισκόπηση στην πορεία των διαδικασιών. Η χρηματοδότηση του έργου ψηφίστηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, περί "Έγκρισης 2ης Τροποποίησης Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής, οικονομικού έτους 2017", τον Ιούνιο του 2017, στις 1 Ιουνίου του ίδιου έτους η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στις 30 Μαΐου 2018 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ B 1933/2018 o Ορισμός Αποφαινομένων Οργάνων για την εκτέλεση των έργων:"Λιμενικά έργα προστασίας Αγίας Μαρίνας και λιμένα Πέρδικας Ν. Αίγινας". Η διακήρυξη του έργου για τα λιμενικά εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τον Σεπτέμβριο του 2018 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εγκρίθηκε η κατάρτιση των νέων όρων διακήρυξης. Η προκήρυξη του έργου είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2019, η καταληκτική ημερομηνία προσφορών έχει οριστεί στις 19/03/2019, η συγκρότηση της επιτροπής για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό έγινε στις 15 Μαρτίου και η αποσφράγιση προσφορών έχει οριστεί στις 26/03/2019.
 
Ακολούθησαν οι συνεδριάσεις για την έγκριση των πρακτικών (το Πρακτικό Ι στις αρχές Ιουνίου και το Πρακτικό ΙΙ στις 17 Σεπτεμβρίου 2019) και η έγκριση τον Ιούλιο του 2020 από την για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την εκτέλεση των έργων. Στις 12 Μαΐου του 2020 σε τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή ότι παρέλαβαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας την έγκριση για την εκτέλεση των εργασιών για τον λιμένα της Πέρδικας.
 
Όπως επισήμανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στο Aegina Portal, οι προμελέτες για το συγκεκριμένο στο λιμάνι της Πέρδικας έχουν ξεκινήσει από το 1999, ενώ μία σειρά μελετών τις εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, τόσο για τις αδειοδοτήσεις, όσο και για την ωρίμανση του έργου. Ενώ για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, της Αντιπεριφερειάρχη και του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
 
Τι δήλωσε στο Aegina Portal η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη.
 
"Βρισκόμαστε με πολύ χαρά σήμερα στην Αίγινα, για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες υλοποίησης ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για το νησί: h κατασκευή του λιμανιού της Πέρδικας και στη συνέχεια η κατασκευή του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για μία επέκταση 58 μέτρα νότια στην υπάρχουσα και νοτιοδυτικά 41 μέτρα, συνολικής έκτασης 99 μέτρων λιμένας. Το πλάτος του κριπιδώματος θα είναι πέντε μέτρα, το οποίο σταδιακά θα ανοίγει κατά την στροφή του λιμανιού και θα καταλήγει στα 8 μέτρα. Άρα μιλάμε για ένα φοβερό έργο που θα αναβαθμίσει την γύρω περιοχή. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι στην Περιφέρεια Αττικής βασική μας προτεραιότητα είναι τόσο η τουριστική ανάπτυξη των νησιών όσο και η πολιτιστική ανάδειξή τους" . Για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας είπε ότι πρόκειται για μία επέκταση 50 μέτρα και ανατολικά άλλα εκατό μέτρα.
 
Τι δήλωσε στο Aegina Portal ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.
 
"Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από την εργολήπτρια εταιρία, όπου γίνεται η κρηπίδωση του υπάρχοντος λιμένα και θα γίνει και επέκταση για την προστασία της λιμενολεκάνης του λιμανιού. Για το άλλο έργο το οποίο είναι στην Αγία Μαρίνα, ο ανάδοχος του έχει παραχωρηθεί χώρος στο Φάληρο της Αττικής όπου εκεί θα ξεκινήσει να κατασκευάζει τα μπλόκια, όπου σε λίγο καιρό θα τον δούμε στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται πραγματικά για ένα σπουδαίο έργο, ειδικά εδώ στο λιμάνι της Πέρδικας, οι προμελέτες έχουν ξεκινήσει από το 1999 και έχουμε μία σειρά μελετών τις οποίες της εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, αφορούν τις αδειοδοτήσεις, αλλά και για την ωρίμανση του έργου.

Το έργο έχει ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας Αττικής, όπου εδώ οφείλω να τονίσω την σημαντική συνδρομή του Περιφερειάρχη και της κυρίας Αντιπεριφερειάρχου σε ένα κόλλημα που είχαμε σχετικά με την αδειοδότηση του κρηπιδώματος στην Πέρδικα και συγκεκριμένα στην ανωδομή, όπου αυτό ξεπεράστηκε και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και λάβαμε όλες τις εγκρίσεις και την τελική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με παρέμβαση και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του κυρίου Πλακιωτάκη.  
 
Τελικά είμαστε σε μία πολύ ευχάριστη θέση, γιατί όπως προανέφερε και η Περιφερειάρχης αυτό θα δώσει μία πολύ ιδιαίτερη σημασία και ένα κίνητρο στο να μπορέσει να αυξηθεί και να υποδεχθεί το λιμάνι της Πέρδικας τα ιστιοπλοϊκά σκάφη καθώς επίσης και τα πολλά ταχύπλοα που όλοι ξέρετε ότι εδώ επισκέπτονται την περιοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια εξέλιξη για την περιοχή της Πέρδικας και για την ευρύτερη περιοχή του νησιού".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png