Νίκος Κουνάδης: Μέτρια η φετινή χρονιά για το φιστίκι Αιγίνης, στους 350 τόνους η παραγωγή. "Κατέρρευσε" η τιμή του, λόγω της υπερπαραγωγής πανελλαδικά.


Ο κύριος Νίκος Κουνάδης, διοικητικός προϊστάμενος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, μίλησε σήμερα στο Aegina Portal για την παραγωγή της φετινής χρονιάς, που χαρακτηρίζεται ως μέτρια, αφού θα ανέλθει στους 350 τόνους για όλη την Αίγινα, αλλά και για την τιμή του, που όπως είπε χαρακτηριστικά "κατέρρευσε" λόγω της μεγάλης υπερπαραγωγής παννελλαδικά.

Η μέτρια παραγωγή οφείλεται στην κακή επικονίαση των δέντρων τον μήνα Απρίλιο. "Κάποια δέντρα έμειναν στον κόμπο και δεν άνοιξαν. Το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε την περίοδο της συγκομιδής κατά τον μήνα Αύγουστο, καθώς άλλα είχαν σχηματίσει τον καρπό, ενώ άλλα ήταν ακόμη άγουρα. Έχουμε φτάσει 12 Σεπτεμβρίου και κάποιοι παραγωγοί συνεχίζουν να ρίχνουν ακόμη φιστίκι" είπε ο κ. Κουνάδης, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει μετά από σαράντα χρόνια, αφού η παραγωγή κανονικά ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου.

Στην συνέχεια ο κ. Νίκος Κουνάδης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα, την τιμή του φιστικιού για την οποία είπε: "Όσο αφορά τις τιμές του φιστικιού γεγονός είναι ότι, όχι μόνο στην Αίγινα, αλλά και πανελλαδικώς, έχει καταρρεύσει. Κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στην νόσο του covid-19, αλλά στην υπερπαραγωγή φιστικιού που υπάρχει πανελλαδικώς, σε όλα τα μέρη που κάνουν φιστίκι".

"Ενώ η τιμή του πέρυσι στην Αίγινα είχε φτάσει τα 9-10 ευρώ, αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 6 με 6.50 ευρώ, χωρίς βέβαια να γίνονται και εμπορικές συναλλαγές" επισήμανε ο κ. Κουνάδης που τόνισε ότι: "Ο Συνεταιρισμός μας προσπαθεί όπως πάντα να στηρίξει τους παραγωγούς μέλη του, γι' αυτό για άλλη μια χρονιά, ήταν συνεπής απέναντί τους και δίνει τιμή 8,70 ευρώ ανά κιλό στο ανοιχτό φιστίκι και 6,30 ευρώ στο κλειστό. Ο λόγος είναι ότι προσπαθούμε μ' αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε τους Αιγινήτες παραγωγούς και στα δύσκολα να είμαστε κοντά τους".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png