Ποιες είναι οι αλλαγές που επέρχονται μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για την Αίγινα.


 
Αλλαγές φέρνει στις ζώνες του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό γιατί σύμφωνα με όσα είπε οι ζώνες από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν δύο: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η εξαγωγή συμπερασμάτων απαιτεί προσοχή γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε νομούς και όχι σε περιφερειακές ενότητες.
 
Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο μεσοδιάστημα, η Αίγινα και τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (εκτός της Σαλαμίνας) θα βρίσκονται στην ζώνη "Επιτήρησης", δηλαδή στην "πρώτη ζώνη" όπως χαρακτηρίστηκε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού που αναφέρει επί λέξει: "Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο".
 
Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι η Αίγινα και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θα διατηρηθεί σε ξεχωριστό επίπεδο από την Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή όπως ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή και δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά ως νομός Αττικής.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του χάρτη υγειονομικής προστασίας που έγινε χθες 30 Οκτωβρίου η Αίγινα βρίσκεται στο επίπεδο 2 (δείτε το pdf), δηλαδή  με κίτρινο χρώμα (όπως φαίνεται στην γράφημα που συνοδεύει το άρθρο).
 
Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και η Αίγινα ενταχθεί στην "πρώτη ζώνη" δηλαδή στην ζώνη "Επιτήρησης" θα ισχύσουν όσα είπε ο πρωθυπουργός.
 
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είπε:
 
"Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:
  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή".
Θα πρέπει βέβαια να αναμένουμε την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, όπου τα μέτρα θα παρουσιάζονται αναλυτικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, στη ζώνη "Αυξημένου Κινδύνου" εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.
  • Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:
  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα πρέπει να αναμένουμε την έκδοση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου: "Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς" ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png