Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση και την κατασκευή του υφιστάμενου μώλου στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

 
Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση και την κατασκευή του υφιστάμενου μώλου στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Χθες, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός επισκέφθηκε τόσο το λιμάνι της Πέρδικας, στο οποίο έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι εργασίες, όσο και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, όπου επίσης φαίνεται να ξεκινούν οι εργασίες.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον κ. Στέλιο Θεριανό ο οποίος είπε ότι στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας ουσιαστικά οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες (σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση πρόκειται για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα εγκατασταθούν μηχανήματα στην περιοχή) και ότι αντίστοιχα, τα τσιμεντοστρώματα και τα μπλόκια που θα χρησιμοποιηθούν κατασκευάζονται σε παραλιακή περιοχή του Φαλήρου.
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το διπλό έργο Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας ύψους 7.060.000 ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής σε συνεδρίασή της στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 αποφάσισε την κατακύρωση της σύμβασης στην εταιρία "ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε." η οποία προσέφερε μέση έκπτωση 43,69%.
 
Επιγραμματικά κύριος του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, φορέας κατασκευή τους του έργου η Περιφέρεια Αττικής - Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιά και Νήσων, ενώ προϊσταμένη αρχή η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιά και Νήσων.
 
Η χρηματοδότηση του έργου ψηφίστηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, περί "Έγκρισης 2ης Τροποποίησης Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής, οικονομικού έτους 2017", τον Ιούνιο του 2017, στις 1 Ιουνίου του ίδιου έτους η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στις 30 Μαΐου 2018 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ B 1933/2018 o Ορισμός Αποφαινομένων Οργάνων για την εκτέλεση των έργων:"Λιμενικά έργα προστασίας Αγίας Μαρίνας και λιμένα Πέρδικας Ν. Αίγινας". Η διακήρυξη του έργου για τα λιμενικά εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τον Σεπτέμβριο του 2018 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εγκρίθηκε η κατάρτιση των νέων όρων διακήρυξης. Η προκήρυξη του έργου είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2019, η καταληκτική ημερομηνία προσφορών έχει οριστεί στις 19/03/2019, η συγκρότηση της επιτροπής για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό έγινε στις 15 Μαρτίου και η αποσφράγιση προσφορών έχει οριστεί στις 26/03/2019.
 
Ακολούθησαν οι συνεδριάσεις για την έγκριση των πρακτικών (το Πρακτικό Ι στις αρχές Ιουνίου και το Πρακτικό ΙΙ στις 17 Σεπτεμβρίου 2019) και η έγκριση τον Ιούλιο του 2020 από την για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την εκτέλεση των έργων. Στις 12 Μαΐου του 2020 σε τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή ότι παρέλαβαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας την έγκριση για την εκτέλεση των εργασιών για τον λιμένα της Πέρδικας.
 
Σύμφωνα με την περιγραφή στο κείμενο της διακήρυξης του έργου, αυτό είναι η  κατασκευή της επέκτασης του υφιστάμενου μώλου, προτείνεται με αμφίπλευρη κρηπιδωση από τοίχο βαρύτητας, αποτελούμενο από επάλληλες στήλες συμπαγών τεχνητών ογκολίθων Μ και Ειδικών Τεχνητών Ογκολίθων (Ε.Τ.Ο.) "απορροφητικού" τύπου και χυτή επί τόπου ανωδομή. Οι τεχνητοί ογκόλιθοι εδράζονται επί κατάλληλης εξισωτικής στρώσης από σκύρα και στοιβάζονται μέχρι της στάθμης -1,60 μ (από ΜΣΘ).
 
Για τη διάστρωση της εξισωτικής στρώσης θα γίνει τοπικός καθαρισμός της επιφάνειας του πυθμένα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ακατάλληλα επιφανειακά εδαφικά υλικά, που δυσχεραίνουν την κατασκευή της έδρασης του έργου και να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η επιπεδότητα του πυθμένα. Η εξισωτική στρώση από σκύρα προβλέπεται να είναι ελάχιστου πάχους 40 εκατοστών (0,40 μ). Στο μέσο του ύψους της εξισωτικής στρώσης πρόκειται να διαστρωθεί υφαντό πολυεστερικό γεωύφασμα αντοχής 800 kN/m2.
 
Κατά μήκος του πόδα των κρηπιδωμάτων, διαστρώνεται μη υφαντό γεωύφασμα βάρους 500 gr/m2 ξεκινώντας από θέση 1,00μ εσωτερικά του πόδα, και φθάνοντας σε απόσταση 8,00μ εξωτερικά. Επί του μη υφαντού γεωυφάσματος εδράζεται η προστασία ποδός του έργου (τσιμεντοστρώματα).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png