Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος. Αγάπησε την Αίγινα, εμπνεύστηκε από το φως και τη θάλασσά της.

 
Σε ηλικία 73 ετών έφυγε σήμερα από την ζωή ο καταξιωμένος ζωγράφος και πανεπιστημιακός Παύλος Σάμιος, ένας καλλιτέχνης που αγάπησε την Αίγινα, εμπνεύστηκε από το φως και τη θάλασσά της, έχοντας στο νησί το ατελιέ του. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και οι κάτοικοι της Αίγινας είχαν συχνά την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του.

Άλλωστε, δάσκαλοί του, μεταξύ άλλων ήταν ο Νίκος Νικολάου και ο Γιάννης Μόραλης. Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Στο Παρίσι γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη από τον οποίο έμαθε πολλά για την ελληνική παράδοση.
 
Στην Αίγινα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, μάλιστα πρόσφατα είχε φιλοτεχνήσει την αφίσα του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Αυγούστου του 2020. Τον Σεπτεμβρίου του 2018 στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού συμμετείχε σε έκθεση αφιερωμένη στους Νίκο Νικολάου, Χρήστο Καπράλο και Γιάννη Μόραλη, μαζί με άλλους μαθητές των μεγάλων δημιουργών όπως την Κατερίνας Γιάννακα, τον Σταύρο Ιωάννου, τον Νεκτάριο Κοντοβράκη και τον Αλέκος Σπανούδη.
 
Ένα χρόνο νωρίτερα, συμμετείχε ως ομιλητής σε αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Σε επιμέλεια της Βάσως Καλουδιώτη και Ίριδας Κρητικού τον Σεπτέμβριο του 2016 συμμετείχε στην έκθεση "Γιάννης Μόραλης: Μαθητές και φίλοι", μία έκθεση που έγινε στον Πύργο του Μαρκέλλου, μαζί με τους Ανδρέα Γεωργιάδη, Κατερίνα Γιάννακα, Σταύρο Ιωάννου, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοπανίτσα, Νεκτάριο Κοντοβράκη, Δημήτρη Κούκο, Θανάση Μακρή, Βαρβάρα Μαυρακάκη και τον Αλέκο Σπανούδη. Ήταν η χρονιά των μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν στην Αίγινα στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη.
 
Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε έκθεση στον φημισμένο χώρο τέχνης της Βάσως Καλουδιώτη "Έγινα - Αίγινα" σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
 
Το 2015 επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ Φιστικιού συμμετείχε σε υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής στον Πύργο Μαρκέλλου με τίτλο "Πόρτες". Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Βάσω Καλουδιώτη. Τότε είχε μιλήσει το Aegina Portal για την συμμετοχή του στην έκθεση από όπου και το video πο συνοδεύει το άρθρο, αλλά και "Τα δύο καφενεία" και τον συμβολισμό τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μιλάει για την τεχνική του και με μεγάλη ευαισθησία για τα έργα του και για τα θέματά του.
 
Συμμετείχε σε πολλές ακόμη εκθέσεις εδώ στην Αίγινα όπως στο "Departures - Αναχωρήσεις" στο Λαογραφικό Μουσείο το 2010, στη έκθεση που άφησε εποχή την "Αίγινα των Ζωγράφων" το 2008 σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και σε άλλες.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png