Ακαδημία Γεύσεων Αίγινας και ανοιχτός διαγωνισμός για τη δημιουργία λογοτύπου.

Δελτίο Τύπου - Ο Γαστρονομικός Τουρισμός στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος!

Σκοπός της Ακαδημίας

Κύριος σκοπός της  Ακαδημίας Γεύσεων Αίγινας είναι η ανάδειξη και η προώθηση της παραδοσιακής Αιγινήτικης κουζίνας, των διατροφικών συνηθειών και της γαστρονομίας, με το φιστίκι  Αιγίνης να έχει τον πρώτο λόγο. Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αυτά που έχουν “καταγραφεί” μέχρι σήμερα, στον γραπτό ή προφορικό λόγο, στη παλαιά και νεότερη λαογραφία του νησιού.

Ακόμη σκοπός είναι η ανάδειξη της Αιγινήτικης παραγωγής και των προϊόντων που παράγονται στο νησί.

Όλα αυτά μπορούν  να γίνουν με τη συνεργασία των παραγωγών και όλων των επαγγελματικών ενώσεων που έχουν σχέση με τη γαστρονομία. (Εστιατόρια, ταβέρνες, Ξενοδοχεία, Καφέ-Μπαρ κλπ)

Οι συνιδρυτές της  Ακαδημίας Γεύσεων προβάλλοντας αντίσταση στον πρόχειρο τρόπο διατροφής, επιθυμούν να κάνουν την Αιγινήτικη παραδοσιακή κουζίνα, και το φιστίκι Αιγίνης, γνωστά σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποτελούν ένα ακόμη Τουριστικό πλεονέκτημα και πόλο έλξης για τους επισκέπτες, όλο το χρόνο. 

Άμεσες εκδηλώσεις και ενέργειες.
Για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΕΥΣΕΩΝ ετοιμάζουμε διάφορες ενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν:

● Διοργάνωση του  πρώτου FORUM στις 17/2/2010 για την ίδρυση του νόμιμου φορέα και με ομιλητές εξαιρετικούς chef και καθηγητές τουριστικών επαγγελμάτων.

● Διοργάνωση σχολής και συνεργασία με το δημόσιο ΙΕΚ για απόκτηση πτυχίου τουριστικών επαγγελμάτων ή αρχιμάγειρα.

● Διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την κατανόηση και προώθηση της Αιγινήτικης παραδοσιακής γαστρονομίας και διατροφής.

● Συμμετοχή ή και συνδιοργάνωση εκθέσεων  τεχνολογίας και εξοπλισμού για την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Πρώτη επιδίωξη θα είναι η δημιουργία παραγώγων φιστικιού, π.χ. σοκολάτα κ σοκολατάκια με φιστίκι Αιγίνης.

● Συμμετοχή σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις για την προβολή της Αιγινήτικης γαστρονομίας  και του φιστικιού.

● Διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων.

● Συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, και Ενώσεις Καταναλωτών.

● Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α και Β βαθμού) για την ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών προϊόντων και παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργιών.

● Τη δημιουργία βιβλιοθήκης και βάσης δεδομένων με ελληνικά και ξένα συγγράμματα που αναφέρονται στην Αιγινήτικη διατροφή και ιδιαιτέρως στο φιστίκι Αιγίνης.

● Τη δημιουργία επιστημονικής επιτροπής για την ενημέρωση των επαγγελματικών κλάδων του τουρισμού κλπ.

●. Μαθήματα «διατροφικής αγωγής» στα σχολεία  του νησιού.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Να εξασφαλίσουμε  υποστηριχτές αυτής της Ακαδημίας όπως είναι :

η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος(Ο.Ε.Ζ.Ε.),

η Ομοσπονδία Αρτοποιών  Ελλάδος (Ο.Α.Ε.), η Λέσχη Αρχιμαγείρων (Chef’s Club), η Ένωση Βιοτεχνών Βιομηχανιών Ζαχαρωδών Ελλάδος (Ε.Β.Β.Ζ.Ε.) και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών(ΠΑΣΕΓΕΣ).

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Σημαντικό κομμάτι  δουλειάς της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ θα είναι η δημιουργία "επιστημονικής επιτροπής πιστοποίησης".

Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ενδιαφέροντος για την Αιγινήτικη γαστρονομία, μέχρι που όλοι οι επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται για την Αιγινήτικη κουζίνα και ιδιαιτέρως για το φιστίκι Αιγίνης, να ενταχθούν σε αυτό το Πρόγραμμα το οποίο θα τα προστατεύει και θα τα προβάλλει.

Το σήμα πιστοποίησης θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν των  επαγγελματιών και των καταστημάτων εστίασης. Θα διεξαχθεί διαγωνισμός των γραφιστών του νησιού για τη δημιουργία του σήματος πιστοποίησης πολύ σύντομα. 

Στόχος του σήματος  πιστοποίησης είναι η διατήρηση του υγιεινού  χαρακτήρα της Αιγινήτικης κουζίνας και του φιστικιού Αιγίνης,  καθώς και η ανάδειξη σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και προβολή του γαστρονομικού τουρισμού. Όλο αυτό το project μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Αττικής και διάφορους άλλούς φορείς

Όποτε είμαστε έτοιμη θα έρθουμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους των διαφόρων συναρμόδιων υπουργείων. 

Αυτό  το κείμενο είναι βάση για συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένους ιδιώτες που θέλουν να συμβάλουν στην εξέλιξη του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί της Αίγινας.

Ανοιχτός διαγωνισμός για τη δημιουργία έξυπνου και δημιουργικού λογοτύπου της Ακαδημίας Γεύσεων Αίγινας. 

Το λογότυπο αυτό θα αποτελεί το επίσημο σήμα της  ακαδημίας και θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα επίσημα έντυπα – έγραφα  καθώς και σε οποιαδήποτε έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση – καταχώρηση της ακαδημίας. Θα είναι η ταυτότητα που θα προβάλλει την ΑΚΑΔΗΜΙΑ καθώς και το νησί μας.

Μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό σχεδιαστές, ζωγράφοι, διαφημιστές, και όλοι όσοι έχουν συναφές επάγγελμα με αυτό το αντικείμενο.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν στην επιτροπή πρωτοβουλίας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και θα παρουσιαστούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου Σάββατο 30/1/2010, σε ανοιχτή συνεδρίαση. Παρακαλούμε να είναι σε επεξεργάσιμη μορφή.

Το βραβείο για  το νικητή θα είναι η προβολή του ονόματός του στα  μέσα ενημέρωσης καθώς και ένα αναμνηστικό έπαθλο στο FORUM στις 17/2/2010 στο ξενοδοχείο « ΚΛΩΝΟΣ  ΑΝΝΑ » στην Αίγινα.

Το σήμα του λογοτύπου  πρέπει να είναι εύληπτο και αναγνωρίσιμο από το πρώτο επίπεδο χωρίς  να δημιουργεί αισθητικά άκρα. Να είναι σαφές και εφαρμόσιμο σε όλες τις εκφράσεις (ασπρόμαυρο, μονόχρωμο, αρνητικό κλπ) και σε όλες τις χρήσεις (τυπογραφεία, μεταξοτυπία, ηλεκτρονικά αρχεία, σφραγίδα, ετικέτα κλπ). Η χρήση του «φιστικιού» είναι θεμιτή αφού είναι και από τα βασικά συστατικά των συνταγών που θα προβάλει η ακαδημία.

Στη δημιουργία του  λογοτύπου να ληφθεί υπόψη το όνομα, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ χωρίς περιορισμό στην επιλογή γραμματοσειράς και χρωμάτων.

Σας προσκαλούμε  να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό για  να προσδώσουμε  στην Ακαδημία καλλιτεχνική νότα  και να την προβάλουμε με τον επαγγελματικό τρόπο που της αρμόζει.

Θα  θέλαμε και τη δική σας συμμετοχή!

με εκτίμηση Τέτα Γρίζου
τηλ. 22970 52896
693 4606205
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png